Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

12.3.2019 * ČT2 * 22,00 * Návrat idiota

ČT2 - 22,00

Réžia: Saša Gedeon
Predloha: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Scenár: Saša Gedeon
Hudba : Vladimír Godár
Hrajú: Pavel Liška, Aňa Geislerová, Tatiana Vilhelmová, Jiří Langmajer, Jiří Macháček

Film Sašu Gedeona je inšpirovaný Dostojevského Idiotom. Titulným hrdinom je mladík, ktorý strávil mnoho rokov v psychiatrickej liečebni, kde bol izolovaný od sveta a liečený elektrošokmi. Teraz sa vracia späť do spoločnosti. Stále ešte trpí morami a krvácaním z nosa. Je ako nepopísaný list: nemá žiadne skúsenosti, je naivný, doslova aj v prenesenom význame nepoškvrnený. Iróniou osudu sa dostáva do centra komplikovanej milostnej situácie. Ktosi niekoho miluje, niekto iný je komusi neverný. "Idiot" to všetko sleduje s vytreštenými očami. Snaží sa pomáhať, mierniť konflikty, vyhovieť všetkým a nikomu neublížiť. Jeho iracionálna, prihlúpla dobrota je konfrontovaná s všadeprítomným egoizmom. Sašovi Gedeonovi sa podarilo nájsť kompromis medzi drámou a komédiou. Zafarbenie filmu po celý čas kolíše medzi neistotou, sklamaním a nádejou, že svet môže byť lepší.

Pavel Liska in Návrat idiota (1999)"... Jeden z nejlepších českých filmů 90. let. Gedeon i Liška jsou prostě úžasní. Film, který ví o čem a jak vyprávět. ... " EdaS na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

Cinemax2 * 20,30 * scifi INTERSTELLAR
HBO2 * 21,25 * scifi ŠIALENÝ MAX: ZBESILÁ CESTA

Idiot (Fjodor Michajlovič Dostojevskij)

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat