Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

18.4.2020 * ČT art * 21,25 * Gepard


Gepard

(1963)
ČT art - 21,25


Réžia: Luchino Visconti
Predloha: Giuseppe Tomasi di Lampedusa
Scenár: Luchino Visconti, Suso Cecchi D'Amico
Hudba : Nino Rota
Hrajú: Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Alain Delon, Paolo Stoppa, Rina Morelli


Film Gepard (1963), adaptácia románu Giuseppa Tomasiho di Lampedusy, nás zavedie na Sicíliu 19. storočia. Na pozadí búrlivých udalostí rokov 1860-61, kedy ostrov dobyli Garibaldiho revolučné vojská, rozpráva o šľachtickom rode Salina - ktorý mal vo svojom znaku práve geparda. Konfrontuje odchádzajúci svet hrdej, ale konzervatívnej šľachty a nových, nastupujúcich spoločenských vrstiev s trochu rozdielnymi hodnotami aj morálkou. Vo filme, ktorý získal Zlatú palmu na MFF v Cannes v roku 1963, žiarili Burt Lancaster, Claudia Cardinale či Alain Delon. Viscontiho film je veľkorysý pohľad glosujúcí spoločenské zmeny - a je veľkorysý aj svojou dĺžkou: tú však vyvažuje vynikajúci umelecký zážitok, kde sa majstrovská réžia spája s nemenej výbornými hereckými výkonmi, kamerou, kostýmami (Piero Tosi nominovaný na Oscara) i výpravou a hudbou (Nino Rota).

Claudia Cardinale and Alain Delon in Il gattopardo (1963)

"... Podle mě nejlepší Viscontiho film. Divák musí být trochu trpělivý a zvyknout si na pomalé tempo vyprávění. Ale u Viscontiho se trpělivost vždy vyplácí.  ... " M.E.J.L.A. na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

Filmbox * 20,00 * dráma LET
HBO * 20,00 * dráma ZRODILA SA HVIEZDA
Prima Cool * 20,00 * animovaný MADAGASCAR 3
JOJ * 20,35 * dráma MEGAN A REX
Prima * 21,45 * krimi PO STOPÁCH KRVE
AXN * 22,00 * thriller MUŽ V TEMNOTE
ČT2 * 22,10 * thriller COLLATERAL
Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat