Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

17.12.2018 * Dvojka * 22,05 * Cesta


Cesta

(1954)
Dvojka - 22,00


Réžia: Federico Fellini
Predloha: -
Scenár: Federico Fellini, Ennio Flaiano
Hudba : Nino Rota
Hrajú: Anthony Quinn, Giulietta Masina, Richard Basehart, Marcella Rovere


Hrdinami mýticky nadčasovej existenciálnej drámy sú hrubý kočovný cirkusový silák Zampano, jeho pomocnica Gelsomina a povrazolezec s hanlivou prezývkou Matto - Blázon. Zampano odkúpi od rodičov duševne obmedzené, pokorné a naivné dievča - Gelsomina s ním žije osamelým a zakríknutým životom na jarmokoch, pri táborení na pustých miestach a v krčmách. Gelsomina a Zampano boli pre Felliniho skôr zhmotnením duševných stavov, než postavami z reálneho života. Filozofujúci povrazolezec a Gelsominin priateľ Matto, ktorého citlivé porozumenie a vcítenie sa do jej duše sú pre ňu niečím neznámym, prezentuje myšlienky a poučky Sv. Františka z Assisi o pokore, spokojnosti, poníženosti a prostote ducha. Krajiny z CESTY, zvláštny svet drevených plotov, pustých pozemkov a lúk, popri ktorých tiahne Zampano s Gelsominou v predpotopnej motorke s vozíkom, sú odrazom vnútorného sveta protagonistov. Zampano na ceste surovo napadne Matta - Blázna, ktorý tu opravuje svoje auto a - zrejme nechtiac - ho zabije. Gelsomina upadne do tichého šialenstva, Zampano ju jedného dňa spiacu opustí. Keď o pár rokov neskôr narazí na stopu medzitým už mŕtvej Gelsominy, znenazdajky ho prepadne zúfalý pocit strateného života a vlastnej osamelosti. Fellini sa tu síce nezbavuje inscenačných princípov typických pre neorealizmus, no na rozdiel od neorealistických filmov kladie väčší dôraz na vnútorný svet než na vonkajší. V dobe vzniku film triumfoval po celom svete a Fellinimu a Masine priniesol veľkú slávu.



"... Skvost. Popisovat by znamenalo znevažovat. Snad jen, že Giulietta Masina hrála tak, líp to už prostě nejde. ..." Aky na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

ČT2 * 20,00 * komédia SVĚTÁCI
Film Europe * 20,15 * dráma NÁSLEDKY LÁSKY
Jednotka * 20,30 * dráma BOHOVIA
ČT art * 21,15 * hudobný PINK FLOYD: THE WALL
ČT2 * 21,50 * dráma BRUBAKER
Cinemax * 22,00 * krimi NEPODPLATITEĽNÍ
ČT1 * 22,35 * komédia KULOVÝ BLESK
HBO3 * 23,15 * scifi LOGAN: WOLVERINE
Nova Cinema * 23,35 * dráma ZJAZVENÁ TVÁR

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat