Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

25.11.2019 * ČT2 * 22,30 * Sloní muž


Sloní muž

(1975)
ČT2 - 22,30


Réžia: David Lynch
Predloha: -
Scenár: David Lynch, Christopher De Vore, Eric Bergren
Hudba : John Morris
Hrajú: Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft, John Gielgud, Wendy Hiller

Tragický príbeh muža, ktorý sa narodil s hrozivou deformáciou. Režisér David Lynch je známy predovšetkým vďaka dvom vo svojej dobe škandalóznym snímkam Modrý zamat (1986) a Divokosť v srdci (1990). Pozornosť publika však vzbudil už svojim filmom z roku 1980 Sloní muž. Zachytil v ňom podľa autentických materiálov tragický osud mimoriadne deformovaného človeka, Angličana Johna Merricka. Lekár Londýnskej nemocnice Sir Frederick Treves našiel tohto nešťastníka medzi púťovými atrakciami a pomohol mu nájsť cestu k vlastnej identite. Takzvaný Sloní muž sa prejavil ako inteligentná a citlivá bytosť, žijúca s desivým handicapom. Lynch vychádza vo smutnom príbehu z prostredia viktoriánskeho Anglicka. Akcentuje bizarnosť dobových londýnskych ulíc a dielní, kde sa spotení muži namáhajú tí u záhadných strojov, ktorých para zahaľuje temné zákutia. Zdanlivo realistické rozprávanie je obzvláštnené mystickým prológom a epilógom v pôsobivej snovej polohe. Ťažiskovým prvkom zostáva prezentácia titulného hrdinu, pri ktorej divák prechádza podobným procesom ako ľudia okolo Slonieho muža. V tejto súvislosti je nutné oceniť výkon Johna Hurta, ktorý v nevšednej maske dokáže naozaj hrať. Lekára Trevesa stvárnil Anthony Hopkins, vo filme ďalej hrajú John Gielgud, Anne Bancroft a ďalší známi herci. Snímka získala rad prestížnych filmových cien a bola nominovaná celkovo na osem Oscarov.
Anthony Hopkins and John Hurt in The Elephant Man (1980)

"... Krásný a strhující příběh o lidskosti s úžasnou atmosférou. Velmi dojemný a pro mě asi nejlepší film Davida Lynche.   ..." KevSpa na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

Cinemax2 * 20,30 * dráma OSUDOVÁ STÁVKA
AXN Black * 22,55 * scifi STAR WARS I.: SKRYTÁ HROZBA
Cinemax2 * 23,15 * scifi EQUILIBRIUM
Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat