Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

29.9.2012 * STV2 * 23,50 * dokument - MARTIN SLIVKA: "...MUŽ, KTORÝ SADIL STROMY"


"... Dokumenty pojednávající o výjimečné osobě si osobně dělím do dvou "pracovních" kategorií, kdy v první se nacházejí ty, které jsou sledem mluvících hlav a informací o daném člověku a druhé jsou natočeny přesně v duchu díla výjimečné osobnosti, o níž dokument je. Martin Slivka - "...muž, který sázel stromy" je druhým jmenovaným, protože do vyprávění vstupuje výrazný prvek v podobě folklorní hudební skupiny, která je rozmístěna s až chirurgickou pečlivostí v mizanscéně a jejíž písně s nadhledem shrnují určitou část života Martina Slivky, slovenského filmaře, který do svých filmů vkládal etnografický prvek. I kdyby jste toho o Slivkovi a jeho díle věděli hodně, přesto musíte ocenit, že každé informace a předkládaná fakta jsou doložená a pečlivost, s jakou se k věci přistupuje, protože jsou v dokumentu k zahlédnutí i úryvky ze školních prací lidí, které Slivka učil. Závěrečný výmluvný obraz, v němž se směšují dva nejvýraznějši prvky Slivkových děl - etnografický a dokumentaristický, aby se u Šulíka (nejlepšiho slovenského filmaře, kterého můžeme našim bratrům závidět) staly součástí fikce, ve mě vzbuzuje naději, že připravovaná Zlatá šedesátá nemusejí být pouze adorací dávno zašlého a co do teoretického přistupu překonaného. ..." Bluntman na ČSFD

Profesor Martin Slivka bol neopakovateľná renesančná osobnosť. Bol nielen tvorcom dokumentárneho národopisného filmu, režisérom, scenáristom a dramaturgom, ale aj filmovým teoretikom, pedagógom a etnografom. Zanechal bohatý odkaz - posolstvo, ktoré sa ukrýva nielen v jeho filmoch, ale v celej šírke a hĺbke jeho osobnosti. Dokumentárny film približuje životný príbeh Martina Slivku, nielen ako filmára a učiteľa, ale hlavne ako človeka. Tvorcovia sa snažili nájsť spôsob aby spomienky na Martina Slivku dostali z polohy monografie do širších, intímnych dramatických súvislostí, cez výpovede jeho rodiny , žiakov i priateľov. Dokument o Martinovi Slivkovi nie len snahou vyjadriť obdiv doyenovi slovenského dokumentárneho filmu, ale aj výrazom vnútornej potreby tvorcov analyzovať a zhodnotiť veľké dielo, nájsť mu správne súradnice a umiestniť ho do kontextu celého kultúrneho systému. (oficiální text distributora)



Žádné komentáře:

Okomentovat