Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

29.5.2015 * DVOJKA * 22,00 * CHOĎ A POZERAJ SA


CHOĎ A POZERAJ SA

(1985)
DVOJKA - 22,00

RÉŽIA: Elem Klimov
PREDLOHA: Ales Adamovič
SCENÁR: Ales Adamovič
HUDBA: -
HRAJÚ: Alexej Kravčenko, Olga Mironova, Ljubomiras Laucevičius, Vladas Bagdonas, Jüri Lumiste, Vasilij Domračev
Štrnásťročný Fljora je v lete 1943 naivným bieloruským chlapcom, odhodlaným zapojiť sa do partizánskeho odboja. Na konci príbehu je ľudskou troskou, z ktorého tváre navždy zmizli stopy detskej nevinnosti. Fljorov osud plný utrpenia, v ktorom nechýba miesto ani pre prvú erotické očarenie a tragikomické okamihy, prežila väčšina z tých, ktorí dospievali za druhej svetovej vojny. Nemci vtedy v Bielorusku realizovali projekt "spálenej krajiny", v ktorom ľahlo popolom viac ako šesťsto dedín. O týchto udalostiach rozpráva vo svojich novelách Ales Adamovič, ktorý sa tiež podieľal na scenári filmu, opatreného názvom Zabite Hitlera. Do výroby však išiel snímok pod titulom, ktorý tvorí refrén v biblickej Apokalypse. Elem Klimov ho natáčal chronologicky, čo výrazne pomohlo predstaviteľovi hlavnej role Alexejovi Kravčenkovi k stotožneniu sa so svojim hrdinom. Obraz Fljorovho vyšinutého vnútra však nevyjadruje len herecká akcia, výraznou mierou sa na ňom podieľa práca kameramana a zvukára, ku ktorej zvláštny kontrapunkt vytvára Mozartova hudba.
"...Zrejme najdepresívnejší a najnepríjemnejší film, aký som kedy videl. A zároveň najrealistickejší film o vojne vôbec. Majstrovské dielo. Ale budete si po ňom musieť pustiť niečo odľahčené na zasmiatie - napríklad Schindlerov zoznam, ktorý je oproti tomuto vyložene pohodová záležitosť...." Cervenak na www.csfd.cz





Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

HBO2 * 20,00 * scifi GRAVITÁCIA
DAJTO * 20,15 * akčný IP MAN: ZRODENIE MAJSTRA
NOVA * 20,20 * rozprávka ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA
HBO COMEDY * 20,30 * animovaný DOBRODRUŽSTVÁ PÁNA PEABODYHO A SHERMANA
ČT2 * 21,45 * dráma NÁVRAT IDIOTA
NOVA * 22,05 * akčný SKALA
JEDNOTKA * 22,10 * thriller ŽENA V KLIETKE

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat