Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

12.11.2015 * ČT ART * 20,20 * FARINELLI


FARINELLI

(1994)
ČT ART - 20,20


RÉŽIA: Gérard Corbiau
PREDLOHA: -
SCENÁR: Gérard Corbiau
HUDBA : Kyle Eastwood
HRAJÚ: Stefano Dionisi, Enrico Lo Verso, Elsa Zylberstein, Jeroen Krabbé


Carlo Broschi, nazývaný Farinelli (1705-1782), patril medzi najobdivovanejších operných spevákov 18. storočia; sopranista, vrcholný predstaviteľ slohu bel canto, vďaka svojmu zmrzačeniu (bol kastrát) zvládol tri a pol oktávy, a dokázal udržať tón celú minútu. Fascinujúca a nejednoznačná postava je pre autorov sprievodcom dobou baroka s jeho pompéznosťou a zmyslom pre efekty; hrdina si však zároveň zachováva tajomstvo, ktoré tkvie v neuchopiteľné umení dojímať krásou spevu. Práve Farinelliho "božské" umenie je ústredným prvkom rozprávania, ktoré zovšeobecňuje osud skutočnej osobnosti v historickej dobe na pozadí vzťahov medzi protagonistami a ich zvláštnych "rolí". Súputníkom kastráta, ktorému je dané okúzľovať a milovať ženy, avšak bez očakávaného naplnenia, je jeho starší brat Riccardo. Muž, ktorý speváka v detstve zmrzačil, aby uchoval jeho hlas, je len priemerným skladateľom; o to zúfalšie sa drží geniálneho súrodenca.

"... Úžasné ! To nepotřebuje komentář, to chce vidět ! A navíc je to životopisný film skutečné osobnosti 18.století. ... " Orlau32 na www.csfd.cz




Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

DAJTO * 20,15 * scifi MATRIX
NOVA CINEMA * 21,50 * scifi ŠIALENÝ MAX 2: BOJOVNÍK CIEST
ČT 2 * 21,55 * dráma NEBEŠTÍ JEZDCI
AXN BLACK * 22,15 * scifi STAR WARS: EPIZÓDA V - IMPÉRIUM VRACIA ÚDER

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat