Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

3.5.2016 * ČT ART * 21,10 * KAČACIA POLIEVKA


KAČACIA POLIEVKA 

(1933)
ČT ART - 21,10

RÉŽIA: Leo McCarey
PREDLOHA: -
SCENÁR: Bert Kalmar
HUDBAJohn Leipold
HRAJÚ: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Margaret Dumont

Piaty film bratov Marxových Kačacie polievka (1933) patrí k vrcholným dielam komediálneho žánru. Súrodenecká štvorica sa tentoraz pustila do rozkladu politických kruhov. Groucho Marx predstavuje Rufusa T. Fireflya, novopečeného diktátora z fiktívneho štátu Freedonia. Jeho vymenovanie do funkcie si vynútila bohatá vdova pani Teasdaleová (Margaret Dumontová), ktorá na oplátku venuje do štátneho rozpočtu dosť peňazí na to, aby zachránila krajinu pred krachom. Hneď na inauguračnej slávnosti urazí Firefly diplomata Trentina (Louis Calhern), veľvyslanca susednej Sylvanie. Ten zase kuje pikle, aby sa Fireflya zbavil a ovládol Freedoniu. Okrem iného najme zvodnú speváčku Veru Marcalovou (Raquel Torresová), aby prezidenta oblúznila, a predovšetkým svojráznych kumpánov Chicoliniho (Chico Marx) a Pinkyho (Harpo Marx), aby Fireflya špehovali. A keďže pre diktátora ani pre oboch vydarených špiónov nie je nič sväté, situácia nevyhnutne vedie k vojne ... Film napriek svojim kvalitám vo svojej dobe divácky prepadol a znamenal odchod bratov Marxových zo štúdia Paramout ku konkurenčnému MGM (kde Marxovci vzápätí nakrútili ďalšie komediálne skvosty, hlavne Noc v opere a Kobylkárov). Kačacia polievka sa dočkala diváckej rehabilitácie až v šesťdesiatych rokoch, kedy v nej publikum videli silný satirický podtext. Film však dodnes oslňuje predovšetkým čistými, dokonale načasovanými slovnými aj situačnými gagmi. Scéna s rozbitým zrkadlom a Grouchovým dvojníkom patrí medzi najlepšie filmové komediálne výstupy vôbec. Kačacia polievka tak právom figuruje v Národnom filmovom registri pri Knižnici kongresu na zozname titulov tvoriacich americké národné filmové dedičstvo.

"...Jedna z najbláznivejších komédií tých čias. Je paradoxné, že v dobe svojho vzniku veľké úspechy neslávila. ..." Flego na www.csfd.cz



Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

ČT2 * 20,00 * komédia VRAŽDA V SALÓNNÍM COUPÉ
DAJTO * 20,15 * akčný EXPENDABLES 2
PLUS * 20,35 * animovaný KRÚDOVCI
CS FILM * 22,00 * dráma KUKAČKA V TEMNÉM LESE
FILM+ * 22,10 * komédia HYSTÉRIA
AMC * 22,00 * dráma SIRÉNA OD MISSISSIPPI
JOJ CINEMA * 23,35 * dráma OBHAJCA



Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat