Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

27.8.2016 * DVOJKA * 22,20 * STALKER


STALKER

(1979)
DVOJKA - 22,20


RÉŽIA: Andrej Tarkovskij
PREDLOHA: Arkadij Strugackij, Boris Strugackij
SCENÁR: Andrej Tarkovskij, Arkadij Strugackij, Boris Strugackij
HUDBAEduard Nikolajevič Artemjev
HRAJÚ: Alexandr Kajdanovskij, Anatolij Solonicyn, Nikolaj Griňko, Alisa Frejndlich


Vycibrené, poeticky a emocionálne vypäté filozofické dielo na tému myšlienkovej sily človeka, ktorý si je vedomý základných životných hodnôt a ktorý dokáže žiť a jednať v súlade s nimi; o ceste, ktorá sa stáva očistným zdrojom skúseností. Scenár prebral z pôvodnej predlohy len základnú sujetovú situáciu - existenciu Zóny a povolanie Stalkera - prevádzača do Zóny, záhadného, tichého, pulzujúceho územia nejasného pôvodu. Celý film sa okrem rámcovej kompozície (Stalkerov byt a bufet) odohráva v jednom uzavretom mieste v jednom dni ako putovanie za tajomstvom v Zóne, umožňujúcim cestu k sebapoznaniu, k nádeji. Teória o nadprirodzenom pôsobení Zóny, jej smrtiacich nástrahách a čarovnej moci "miestnosti" uprostred nej, plniacej najskrytejšie želania, sa predstavuje ako súčasť diskrétneho Stalkerovho učenia v metaforách, javovo však nie je ničím potvrdzovaná. Stalker (s vyholenou hlavou asociuje prepusteného politického trestanca) sprevádza do prísne stráženej Zóny Spisovateľa a Profesora. Vyzýva k usilovnému sústredeniu sa na cestu, k zodpovednosti za každý krok, v jeho jednaní je podstatný rešpekt k skrytému poriadku Zóny. Vo vzájomných dialógoch si postavy objasňujú svoje názory na svet, zmysel a hodnoty života. Po návrate Stalkerova žena hovorí o vlastnom zmysle života, v ktorom je zázrakom ľudská láska. Ich chromá dcérka ako výraz sily ľudského ducha telekineticky posúva poháre po stole. Nápadným rysom filmu, v ktorom dlhé "meditatívne" jazdy prevažujú nad montážou, je štylizácia jeho scenérie - mimoriadne asketickej, fascinujúcej hutným napätím.

"... Všechno a nic. Dokud neuvidím Stalkera znovu, netroufnu si lovit slova, je to zážitek za hranicí verbálna.  ..." Marigold na www.csfd.cz



Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

ČT2 * 20,00 * dráma KATYŇ
AMC * 20,05 * scifi HVIEZDNA BRÁNA
BARRANDOV PLUS * 20,20 * komédia MALÉRY PÁNA ÚČTOVNÍKA
FILM+ * 20,30 * scifi DISTRICT 9
PLUS * 20,35 * fantasy HOBIT: NEOČAKÁVANÁ CESTA
CINEMAX * 20,50 * dráma ZBOHOM, BABY
JEDNOTKA * 21,40 * dráma DOVERNÍ NEPRIATELIA
ČT2 * 22,05 * dráma ŽELEZNÝ KRÍŽ
FILMBOX PREMIUM * 23,15 * scifi KING KONG
JOJ CINEMA * 23,45 * akčný EXPENDABLES 2

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat