Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

16.2.2018 * Jednotka * 22,40 * ... a spravodlivosť pre všetkých

Jednotka - 22,40


Réžia: Norman Jewison
Predloha: -
Scenár: Valerie Curtin, Barry Levinson
Hudba : Dave Grusin
Hrajú: Al Pacino, Jack Warden, John Forsythe, Lee Strasberg, Jeffrey Tambor, Christine Lahti


Veterán medzi americkými režisérmi a producentmi, tvorca kanadského pôvodu Norman Jewison (nar. 1926) má na svojom konte mnohé pozoruhodné filmy, z ktorých sa sluší pripomenúť aspoň detektívku s rasovým podtextom V žiare noci (1967), muzikály Fidlikant na streche (1971) a Jesus Christ Superstar (1973) či romantickú komédiu Pod vplyvom splnu (1987). Trochu opomenutým titulom v jeho tvorbe je trpký pohľad do fungovania amerického súdneho systému A spravodlivosť pre všetkých (1979). Scenáristická a v tej dobe tiež manželská dvojica Valerie Curtinová a Barry Levinson (neskorší režisér Rain Mana) nezvolila pre svoju snímku ponúkajúce sa formu pesimistickej drámy, ale naopak využila mnoho drsne komických prvkov, ktoré vydarene podčiarkujú grotesknú absurditu celého systému. Ideálneho predstaviteľa pre úlohu advokáta Kirklanda našli tvorcovia v Alovi Pacinovi, ktorý už predtým stelesnil obdobnú postavu urputne bojujúceho idealistu (policajt Serpico v rovnomennom Lumetovom filme). Pacino bol tiež za svoj výkon náležite ocenený. Okrem nominácií na Oscara a na Zlatý glóbus dostal ešte hereckú cenu (ex aequo) na MFF v Karlových Varoch. V úlohe Kirklandovho dedka sa objavuje v jednej zo svojich posledných rolí preslávený herecký pedagóg Lee Strasberg.




"... Jednoznačně nejlepší film o soudech a právnících, který jsem měla možnost shlédnout. Al Pacino je bezchybný, to, co předvádí, zejména na konci v úvodní řeči, se moc často nevidí. Tomu se říká herecký koncert, který je navíc podložený výborným scénářem... Co víc si přát? ..." galadriel na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

Dajto * 20,15 * scifi MATRIX RELOADED
Kino Barrandov * 20,20 * western  MOJE MENO JE NIKTO
Nova * 20,20 * romantický HRIEŠNY TANEC
Cinemax * 21,25 * scifi PRVÝ KONTAKT
Festival HD * 22,00 * dráma DRUHÁ ŠANCA

Krásny večer!

Žádné komentáře:

Okomentovat