Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

23.9.2019 * ČT2 * 23,10 * Vražedné polia


ČT2 - 23,10


Réžia: Roland Joffé
Predloha: -
Scenár: Bruce Robinson
HudbaMike Oldfield
Hrajú: Sam Waterston, Haing S. Ngor, John Malkovich, Julian Sands


Kambodža, august 1973. Boje zo susedného Vietnamu sa preniesli aj do tejto doteraz neutrálnej krajiny. Zúri tú občianska vojna medzi vládnymi jednotkami, podporovanými americkou armádou, a partizánskymi oddielmi Červených Kmérov. Sydney Schanberg, spravodajca denníka New York Times, a Dit Pran, jeho domorodý sprievodca a tlmočník, sú len dvaja z početnej armády novinárov a fotografov, snažiacich sa sprostredkovať svetu informácie o tom, čo sa v tomto kedysi tak nádhernom kúte sveta deje. A je stále horšie. Červení Khméri získavajú stále väčšiu prevahu. Všetkým je už jasné, že až sa dostanú k moci, vypuknú hrôzy, ktorých rozsah si v tejto chvíli ešte nikto nevie predstaviť. Kto môže, ten v zhone opúšťa krajine. A nádej tých, ktorí musia zostať, sa rovnajú nule ...Film, nakrútený podľa skutočných udalostí, zachytáva príbeh priateľstva, ktoré sa za roky spolupráce vytvorilo medzi americkým novinárom a jeho sprievodcom v čase občianskej vojny a po víťazstve Červených Khmérov (za ktorých viac než trojročnej diktatúry zahynuli v krajine asi tri milióny obyvateľov z celkového počtu ôsmich miliónov). Tvorcovia nechávajú takmer bez povšimnutia spoločenské súvislosti, zameriavajú svoje rozprávanie na dopad, aký tieto udalosti majú na obyčajných ľudí. Emotívne vyznenie filmu výrazne podčiarkujú veľkolepé hudobné motívy Mikea Oldfielda aj známe skladby, ktoré tu zaznievajú v pôsobivom kontraste s obrazom. Film, prerastajúci do pôsobivej výpovede o utrpení, ktoré si človek na svete vytvára, ale ktorému tiež dokáže čeliť, bol ocenený množstvom medzinárodných cien. Premenil tri zo siedmich oscarových nominácií: za kameru - Chris Menges, strih - Jim Clark a za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe - Haing S. Ngoro, lekár, ktorý skutočne prežil kambodžskej peklo (a ktorý získal o.i. naviac aj Zlatý glóbus, cenu BAFTA a mnoho ďalších).

Sam Waterston and Haing S. Ngor in The Killing Fields (1984)

"... Vo svete sa v roznych vojnovych rezimov dialo vela svinstiev, ale absolutny vrchol drzosti ludskeho ponizovania, utrpenia ... dalej nelutostneho vrazdenia a demagogickeho ucenia o novom zaciatku, teda o roku nula, vymazani minulosti a milovani iba jedinej politickej strany Cervenych Khmerov v Kambodzi, nad ktorymi sa normalnemu cloveku zastavi rozum. ..." Falko na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

Nova Cinema * 20,00 * thriller ARGO
HBO2 * 21,15 * akčný DEADPOOL 2
Cinemax * 21,45 * thriller ROSEMARYINO DIEŤA
ČT2 * 21,45 * thriller SVEDOK
Film+ * 22,00 * thriller OD SÚMRAKU DO ÚSVITU
Filmbox Premium * 22,55 * vojnový ŽELEZNÉ SRDCIA
Cinemax2 * 23,10 * dráma ZBOHOM, BABY

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat