Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

11.8.2015 * DVOJKA * 20,50 * FARBA GRANÁTOVÉHO JABLKA


FARBA GRANÁTOVÉHO JABLKA

(1968)
DVOJKA - 20,50

RÉŽIA: Sergej Paradžanov
PREDLOHA: -
SCENÁR: Sergej Paradžanov
HUDBA : -
HRAJÚ: Sofiko Čiaureli, Melkon Alekjan, Vilen Galusťjan, Spartak Bagašvili

Farba granátového jablka sa svojím poňatím nepodobala ničomu, čo bolo dovtedy v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu natočené. Film o arménskom básnikovi osemnásteho storočia menom Sajat-Nova sa radikálne rozchádzal s tradíciou životopisných filmov. V statických, plošných obrazoch sa po vzore perzských miniatúr a kresťanských ikon odvíja básnikov život od jeho narodenia až po smrť v kláštore. Film je rozdelený do ôsmich kapitol. V úvode vidíme básnika ako chlapca obklopeného množstvom kníh a rukopisov, ktorých stránky obracia vietor. Básnik sa dostáva ku dvoru, stretáva múzu poézie, ktorá sa stane jeho milenkou. Ako mních v kostole vyzdobenom freskami prosí svoju múzu o rozhrešenie. Ďalej ho vidíme v rodinnom kruhu a nakoniec víziu jeho smrti. Záver sa vzťahuje k zavraždeniu básnika perzskými dobyvateľmi pred tbiliskou katedrálou roku 1795. U oficiálnych kruhov vyvolala Farba granátového jablka značnú nevôľu. Prominentný režisér Sergej Jutkevič vykonal v rámci väčšej zrozumiteľnosti niektoré úpravy, ale aj táto druhá verzia bola sovietskou distribúciou sabotovaná. V nasledujúcich rokoch bol Sergej Paradžanov opakovane väznený, sedemnásť rokov mu nebolo dovolené režírovať filmy.

"... Neobyčejné vizuální vyjádření pocitů ze středověkých lyrických básní v mystické filmové mozaice, kde každý záběr je umělecký obraz v té nejušlechtilejší estetické podobě. ... " Bubble74 na www.csfd.cz





Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

JOJ CINEMA * 20,15 * dráma BABEL
ČT 2 * 22,25 * komédia ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat