Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

12.10.2015 * ČT 2 * 21,45 * SKŘIVÁNCI NA NITI


SKŘIVÁNCI NA NITI

(1969)
ČT 2 - 21,45

RÉŽIA: Jiří Menzel
PREDLOHA: Bohumil Hrabal
SCENÁR: Jiří Menzel, Bohumil Hrabal
HUDBA : Jiří Šust
HRAJÚ: udolf Hrušínský, Václav Neckář, Jitka Zelenohorská, Vladimír Ptáček, Naďa Urbánková, Vlastimil Brodský, Ferdinand Krůta, František Řehák, Leoš Suchařípa, Karel Mareš, Jiřina Štěpničková, Ladislav Šimek, Otakar Brousek st., Míla Myslíková, Jaroslav Satoranský, Vladimír Šmeral, Jiřina Třebická, Jan Vala, Stella Zázvorková

Tento film natočil v roku 1969 Jiří Menzel na motívy poviedok z knihy Bohumila Hrabala Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet (1965). Dvadsať rokov zostal film zatvorený v trezore, pretože odkrýval skutočnosti päťdesiatych rokov, ktoré mali zostať skryté. Jeho dej sa odohráva v kladenských oceliarňach, kam boli posielaní na brigádu "politickí previnilci" (živnostníci, intelektuáli aj ľudia pevní v náboženskej viere). Vedľa nich pracujú na šrotovisku aj ženy a dievčatá, uväznené za pokus o útek za hranice, tzv. "Kopečkářky". Celý film je jediným pásmom paradoxných, niekedy groteskných, inokedy lyrických situácií. Adekvátne zachytáva Hrabalovu snahu preniesť na čitateľa - a teraz aj na diváka - vzrušenie z nevyčerpateľnosti a krásy života, prekonávajúceho aj tie najhoršie prekážky v dobe bezohľadnej a falošnej diktatúry, ktorú súčasne zdanlivo nenápadne, ale rozhodne odsudzuje.

"... Vynikající adaptace podle mne nejlepší Hrabalovy knihy.   ... " zelvopyr na www.csfd.cz




Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

KINO CS * 20,00 * komédia POSLEDNÍ LEČ
DVOJKA * 20,10 * dokument COUSTEAU - SVET BEZ SLNKA
DAJTO * 20,15 * scifi SVETOVÁ VOJNA Z
PLUS * 20,35 * akčný SMRTONOSNÁ PASCA 2
CINEMAX * 21,45 * dráma KRÍDLA
DAJTO * 22,35 * scifi JA, LEGENDA
ČT 2 * 23,20 * dráma REQUIEM PRO PANENKU
FILM+ * 23,45 * dráma FILIP NERI 

Krásny večer!


pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat