Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

7.12.2015 * ČT2 * 21,45 * ŽERT


ŽERT

(1968)
ČT2 - 21,45

RÉŽIA: Jaromil Jireš
PREDLOHA: Milan Kundera
SCENÁR: Jaromil Jireš, Milan Kundera
HUDBA : Zdeněk Pololáník, Jan Seidel
HRAJÚ: Josef Somr, Jana Dítětová, Luděk Munzar, Jaroslava Obermaierová, Evald Schorm, Milan Svrčina, Miloš Rejchrt, Věra Křesadlová, Jaromír Hanzlík, Michal Pavlata, Jiří Sýkora, Jiří Cimický, Emil Haluška, Josef Žluťák Hrubý, Michal Knapčík, Stanislav Litera, Jiří Štíbr, Václav Svěrák, Jan Svoboda, Dušan Trančík

Univerzitný poslucháč Ludvík Jahn posiela z akéhosi školenia svojmu dievčaťu a zároveň kolegyni pohľadnicu, na ktorej okrem iného napísal: Optimizmus je ópium ľudstva! Zdravý duch páchne hlúposťou. Nech žije Trockij! A pretože sa píšu päťdesiate roky, následky na seba nenechajú dlho čakať. Dievča, chytená posvätným citom straníckej povinnosti, odovzdá pohľadnicu fakultnej organizácii, Jahn je vylúčený zo strany, vyhodený z fakulty a ako obyčajný vojak poslaný do trestného pracovného útvaru nazývaného Čierny prápor a povestného mimoriadne surovým zaobchádzaním. Jeden z najznámejších filmov 60. rokov sa opiera o rovnomenný román Milana Kunderu, sústredený celkovo na dôležité poznanie - totiž že nová krivda neodstráni ani nezahluší krivdu starú. K takejto mravnej opici zákonite dospeje hlavný hrdina, ťažko postihnutý stalinistickým represiami, keď sa po rokoch pokúsi aspoň sprostredkovane sa pomstiť pôvodcovi svojho pádu. Režisér Jaromil Jireš postihol ako kruté pomery v pracovnej vojenskej jednotke na začiatku 50. rokov, tak uvoľňujúce sa spoločenskej ovzdušie o pätnásť rokov neskôr. Prelína niekdajšie udalosti s terajším dianím na základe náhodného podnetu, na základe podobnosti, aj vo zvukovej rovine vrstvia asociatívne spoje.

"... Byl to žert, ale nesmál jsem se ani jednou.  ... " Segrestor na www.csfd.cz




Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

PLUS * 20,40 * scifi ROBOCOP
CINEMAX * 21,35 * dráma PIANO
CS FILM * 22,00 * dráma ĎÁBLOVA PAST
PLUS * 22,50 * akčný KILL BILL
BARRANDOV * 22,50 * dráma 12 ROKOV OTROKOM
JOJ CINEMA * 23,10 * akčný EXPENDABLES 2

Krásny večer!


pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat