Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

28.5.2018 * Nova Cinema * 21,55 * Olovená vesta

Nova Cinema - 21,55


Réžia: Stanley Kubrick
Predloha: Gustav Hasford
Scenár: Stanley Kubrick, Michael Herr, Gustav Hasford
Hudba : Vivian Kubrick
Hrajú: Matthew Modine, Vincent D'Onofrio, Adam Baldwin, R. Lee Ermey

Snímka Stanleyho Kubricka Olovená vesta (1987) patrí k vlne filmov, ktoré sa v druhej polovici osemdesiatych rokov vyjadrovali k téme vietnamskej vojny (napr. Čata a Narodený 4. júla Olivera Stonea). Film sa odohráva v dvoch rovnako dlhých kapitolách, ktorých hlavným hrdinom je inteligentný vojak s prezývkou Vtipálek. Prvá časť sa odohráva vo výcvikovom stredisku námornej pechoty v Južnej Karolíne, kde sadistický inštruktor Hartman psychicky i fyzicky týra zverených nováčikov. Nie každý je schopný taký dril prežiť a zachovať si zdravú myseľ. Druhá časť sa už odohráva na vietnamskej fronte, kde sa aj Vtipálek musí uchýliť k tomu najhoršiemu činu. Stanley Kubrick sa vo svojich dielach vždy zaujímal o krajné stavy ľudskej psychiky a nie je tomu inak ani v Olovenej veste. Film možno vnímať ako kritiku či odmietnutie vojnovej mašinérie. Autor však využil vojnovú tému skôr k všeobecnejšej výpovedi o tom, do akého stavu sa môže i humanisticky založený človek dostať, ak sa ocitne v neľudských podmienkach a beznádejných situáciách.


"... Film je poskladaný z dvoch častí. Mierová - v ktorej je vystihnutý neskutočný dril pri výcviku vojakov námornej pechoty, ktorý nie je len tak ľahko "preskákať". Druhá časť sa odohráva priamo v boji vo Vietnamskej vojne. Čo je väčšia absurdita : tvrdý a neľudský výcvik, alebo vojenské besnenie, kde sa zabíja i pre radosť ? Stanley Kubrick Vám na to určite NEodpovie !   ... " ripo na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

Cinemax * 20,00 * dráma DRUHÁ ŠANCA
Prima MAX * 20,00 * komédia TOOTSIE
CS film * 20,00 * komédia ROZTOMILÝ ČLOVĚK
Jednotka * 20,30 * komédia FANTOMAS KONTRA SCOTLAND YARD
ČT2 * 22,05 * dráma PHILADELPHIA
Dvojka * 22,05 * dráma MLIEČNA DRÁHA
ČT art * 22,55 * dráma JÁNOŠÍK I.,II. 


Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat