Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

25.2.2020 * ČT art * 22,35 * Rok koňa


Rok koňa

(1997)
ČT art - 22,35


Réžia: Jim Jarmusch
Predloha: -
Scenár: -
Hudba : Neil Young
Hrajú: Neil Young, Jim Jarmusch, Ralph Molina, Billy Talbot, Frank Sampedro, Scott Young

Netradičný portrét skupiny Neil Young & Crazy Horse. Jej členovia Ralph Molina, Frank "Pončo" Sampedro, Billy Talbot a Neil Young - sa dali dohromady roku 1970 a od tej doby robia so sebazničujúcim zanietením rockovú hudbu nezameniteľného zvuku a razancie. Hlavnou hviezdou je skladateľ, spevák a hudobník Neil Young, ktorý bezpochyby patrí k najdôležitejším osobnostiam modernej populárnej hudby. Narodil sa 12. novembra 1945 v Toronte. V mladosti ho hudobne ovplyvnili umelci ako Bob Dylana, Rick James, Chuck Berryh a skupiny ako The Shadows, The Rolling Stones či The Chantels. Sám neskôr prechádzal do rôznych žánrov (od rokenrolu po country) a hral v zoskupení rozličných muzikantov, predovšetkým však v skupinách Buffalo Springfield; Crosby, Stills, Nash (& Young); Neil Young & Crazy Horse. Okrem spievania ovláda ukulele, harmoniku, piano a gitaru. Počas svojej kariéry nakrútil vyše tri desiatky albumov ... Dokument natočený ikonou nezávislého amerického filmu, režisérom Jimom Jarmuschom (Zvláštnejší ako raj, Mŕtvy muž, Ghost Dog - Cesta samuraja, Kafe a cigára, Paterson) bol z väčšej časti nasnímaný na európskom turné skupiny počas roka 1996-97 a sú v ňom použité aj staršie materiály z rokov sedemdesiatych až osemdesiatych. Medzi jednotlivými skladbami zaznievajú výpovede členov kapely, ale svojrázny obraz Neil Young & Crazy Horse dokresľuje o.i. hudobný manažér Elliot Roberts či Youngov otec, spisovateľ Scott A. Young, alebo samotný režisér, Jim Jarmusch. K vyvolaniu väčšej pôsobivosti a autentickej atmosféry napomáha - okrem pohyblivej reportážnej kamery - zámerne zrnitý a rozmazaný video obraz a materiál super 8 mm.



"... Tu sa Jarmusch príliš nenatrápil, ale o to u dobrého režiséra nejde. U mňa maximálny efekt v neposlednom rade aj vďaka charizme a hudbe členov Crazy horse, ale nielen... Na prvý pohľad povrchný hudobný film, ktorý však zámerne chce byť o atmosfére a zvláštnej mystike, nepotrebuje encyklopedické informácie o kapele ani prehlboké životné múdrosti. ... " ProfiDivak na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

Cinemax2 * 20,30 * dráma PRAVIDLÁ MUŠTÁRNE
Be2Can * 22,00 * dráma JESENNÁ SONATA
Nova Cinema * 22,30 * akčný MAD MAX 2
Film+ * 23,40 * thriller VOĽNÝ PÁD

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat