Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

27.2.2020 * ČT art * 22,35 * Bitka medzi mužmi

ČT art - 22,35


Réžia: Jules Dassin
Predloha: Auguste Le Breton
Scenár: René Wheeler
Hudba : Georges Auric
Hrajú: Jean Servais, Carl Möhner, Robert Manuel, Jules Dassin, Robert Hossein

Dnes už klasické dielo Bitka medzi mužmi patrí medzi najlepšie zo žánru tzv. Film noir a stal sa vzorom pre mnohé filmy nakrútené v tomto duchu počas ďalších desaťročí, a to nielen vo Francúzsku. Režisér Jules Dassin nepotrebuje k vyjadreniu napätia mnoho slov, čiernobiely obraz dodáva dielu nevšednú poéziu a surovosť zároveň. Dassin vychádza z autentického popisu prostredia parížskeho podsvetia. O filme možno smelo povedať, že je to lúpež zapísaná do filmových dejín. Tony sa po piatich rokoch vracia z väzenia a starostlivo naplánuje poslednú veľkú lúpež svojho života. Samotné vylúpenie klenotníctva prebehne podľa plánu, ale potom do hry vstúpi náhoda a nepriateľský gang, ktorý sa pokúsi všetkými prostriedkami korisť ukradnúť. Neúprosná vojna gangov si vyžiada krvavé obete. Režisér Jules Dassin, ktorý za svoj film získal v Cannes cenu za réžiu, si sám zahral jedného z gangstrov.


Jules Dassin in Du rififi chez les hommes (1955)



"... Marně přemýšlím, zda-li jsem viděl lepší film, kde je hlavním námětem loupež. Asi ne. A vlastní scénu provedení loupeže určitě ne. Metodický postup, beze slov, s minimem hluku, s jednoduchými, dostupnými a přece účinnými nástroji a přitom je na všech lupičích vidět, pod jakým jsou tlakem.  ... " Subjektiv na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

Nova Cinema * 20,00 * scifi STAR WARS V. - IMPÉRIUM VRACIA ÚDER
Cinemax2 * 21,25 * dráma MŔTVY MUŽ PRICHÁDZA
Filmbox * 21,45 * dráma JACKIE BROWNOVÁ
Nova Cinema * 22,35 * thriller NEZMIERITEĽNÍ
Film+ * 23,35 * horor VRESKOT
Be2Can * 00,00 * dráma JESENNÁ SONÁTA
Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat