Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

26.2.2020 * ČT1 * 21,15 * Učiteľka


Učiteľka

(2016)
ČT1 - 21,15


Réžia: Jan Hřebejk
Predloha: -
Scenár: Petr Jarchovský
Hudba : Michal Novinski
Hrajú: Zuzana Mauréry, Peter Bebjak, Csongor Kassai, Martin Havelka, Zuzana Konečná

Film Učiteľka je zasadený do 80. rokov minulého storočia a obsahuje silný aktualizačný presah. Vznikol majoritne v slovenskej produkcii, so štábom i hereckým obsadením zo Slovenska. Na relatívne malom priestore, počas rodičovského združenia, sa pred divákom odohrá psychologická dráma o zneužití právomoci zo strany triednej učiteľky (Zuzana Mauréry). Vzájomné obviňovanie a sieť vzťahov medzi postavami sa postupne odhalí cez návraty do minulosti. Naoko empatická učiteľka pod rúškom vernosti ideológii socializmu sofistikovane šikanuje žiakov a za drobné protislužby, darčeky a výpomoci vydiera ich rodičov. O prospechu tak nerozhodujú študijné výsledky, ale miera angažovanosti rodičov na osobných výhodách súdružky učiteľky. Hřebejk nastoľuje otázku ochoty podporovať takéto korupčné praktiky zo strany kolektívu rodičov. Nie všetci však pristúpia na jej hru. Tlak kolaborantov sa počas triednej schôdze stupňuje a sústredí na „nespolupracujúcich" rodičov.


Zuzana Mauréry in Ucitelka (2016)


"... Učitelka je tak prosté, obyčejné a jednoduché drama, až se z toho vyklubal kvalitní, občas na nervy lezoucí (v dobrém slova smyslu) film! Po několikaleté odmlce, opět skláním klobouk před panem Hřebejkem ... " MikeCool na www.csfd.cz

Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

HBO3 * 23,30 * akčný AVENGERS: ENDGAME

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat