Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

26.5.2012 * ČT2 * 23,00 * dráma - BUFFALO SOLDIERS - ODVAHA A PRIATEĽSTVO

"... Spike Lee a světová válka, nečekaně odzbrojující! Režisér dokonale skloubil dohromady válečný film s thrillerem, opravdu dojemným příběhem a naprosto nečekanou pointou, jenž staví tento snímek vysoko nad svůj žánr. A jako třešničku na dortu byl prvním tvůrcem který ukázal, že chrabří američtí vojáci nebyli pouze bílé barvy. Podobných filmů by se mělo točit víc! ..." arachneuss na ČSFD

Režisér Spike Lee (nar. 1957) patří k nejvýznamnějším současným černošským tvůrcům a v roce 2008 adaptoval pro film válečný román Jamese McBridea Zázrak v Santa Anně (2002), v němž autor líčí osudy několika příslušníků 92. pěší divize, složené z barevných vojáků (historicky přezdívaných Buffalo Soldiers), při kampani v italském Toskánsku. Čtyři z nich, seržanti Stamps (Derek Luke) a Cummings (Michael Ealy), desátník Negron (Laz Alonso) a prostoduchý vojín Train (Omar Benson Miller), uvíznou v malé vesničce za nepřátelskými liniemi. Tady se dostávají do místních partyzánských sporů, snaží se odrazit útočící Němce a vrátit se zpátky ke svým. (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat