Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

28.5.2012 * ČT2 * 21,00 * dráma - MOST CEZ RIEKU KWAI

"... Asi to nejhodnotnější, čeho se mezi válečnými filmy můžeme vůbec dobrat. Plukovník Nicholson jako muž, který ví, co to znamená kázeň, morálka a hlavně dobře odvedená práce. Muž, který ví, že není důležité, za koho bojujeme, nýbrž to, zda a jak bojujeme. Byl by to můj nejoblíbenější film (plukovník Nicholson je také jednou z mých nejmilovanějších postav) - jen kdyby!! Proč Lean proti originálu tak strašně změnil závěr filmu, čímž úplně převrátil misky vah? Proč? Vždyť Lawrence jasně říká, jak Lean uvažoval a co vyznával! ..." Pohrobek na ČSFD

Jednoho žhavě slunečného dne roku 1943 přibude do japonského zajateckého tábora uprostřed džungle další várka britských zajatců. Přestože jsou muži zbídačení vyčerpávající cestou, připochodují s říznou písničkou. Jejich nadřízený, plukovník Nicholson (Alec Guinness), totiž nehodlá nepříteli ukázat žádnou slabost. Velitel tábora, plukovník Saito (Sessue Hayakawa), viditelně znervózní: tuší, že na jeho úseku stavby železnice, která má ve vražedně krátkém termínu spojit Bangkok s Rangúnem, nastávají problémy. Jeden ze zajateckých "starousedlíků", Američan Shears (William Holden), to všechno ironicky sleduje ze stínu marodky, kam se právě ulil. Plukovník Nicholson si dokáže pro sebe a pro své důstojníky vyvzdorovat právo nepracovat. Postupně pak propadá posedlosti vybudovat dokonalý most. Podle jeho názoru dobře organizovaná práce udrží v mužstvu vysokou morálku a Japonci pochopí, že Brity s jejich schopnostmi a civilizovanou tradicí nikdy neporazí. Zajatci pod Nicholsonovým vedením skutečně postaví skvělý most a jsou na něj patřičně hrdí. Mezitím z tábora uprchnul Shears a brzy se vrací s jednotkou spojeneckých diverzantů. Jejich úkolem je vyhodit dokonalý most přes řeku Kwai do povětří společně s první projíždějícím japonským vlakem. Jak se zachová plukovník Nicholson?

Film, natočený podle stejnojmenného románu (autor Pierre Boulle) získal z osmi nominací sedm Oscarů: nejlepší film, herec (Alec Guinness), režie (David Lean), adaptovaný scénář (Pierre Boulle, Michael Wilson, Carl Foreman), kamera (Jack Hildyard), střih (Peter Taylor), hudba (Malcolm Arnold). (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat