Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

15.2.2013 * Prima * 22,25 * dráma - GENERÁL PATTON


"... .. “Žádnej bastard ještě nevyhrál válku tím, že by zemřel pro svojí zemi. Vyhrál ji tak, že donutil jinýho pitomce, aby on zemřel pro tu svou." ___ George Patton - nevymáchaná huba, pobožný historik a především milovník válek. Proč jen nedostal víc nafty a nezastavil svoji Třetí armádu až někde na Slovensku aneb kdo zná historii, jistě chápe, kam tímto povzdechem mířím. Politika není pro válečníky a Patton byl jednou z jejich obětí, což ukazuje film nejen v této zmíněné rovině. Skvěle natočený výpravný portrét velkého válečníka, který se ve své druhé polovině stává jedním z vrcholů válečných filmů. Vedle herce George C. Scott září přinejmenším herecky stejně i Karl Malden jako generál Omar N. Bradley. Nelze opomenou ani scénář Francis Ford Coppola, který se tímto počinem rozehříval na svoji nadcházející "dobu" slávy, která už byla za dveřmi a mimo jiné mu přinesl první Oscar. ..." Renton na ČSFD

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 8 Oscarů. Jeden ze získaných Oscarů patří Georgovi C. Scottovi a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po Dni-D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný a dokázal svými schopnostmi , že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat