Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

19.2.2013 * Film Europe * 20,05 * dráma - ŽENSKÁ ZÁLEŽITOSŤ



"... Výtečný film o zradě z bezmoci, o snadné porážce morálních hodnot na všech frontách a u všech zúčastněných. Chabrol nikoho nesoudí, ale dost smutně konstatuje, co s lidmi dělá válka (která jako by v pozadí ani neměla svůj vliv). Velmi silný zážitek, zvláště když uvážíme, že jedinými osobami, které se v tomto filmu chovaly čestně, byly prostitutky. ..." snorlax na ČSFD

Tento snímek je natočen podle skutečné události Marie-Louise Giraud, jedné z posledních žen popravených ve Francii. Marie Latour (Isabelle Huppert), matka dvou dětí, je trochu povrchní a lehkomyslná žena, která je nešťastná v manželství s válečným veteránem a invalidou. Manžel Paul pracuje jako pouhý pomocník na stavbě, zatímco Marie sní o úspěšnějším životě. Když jí jednou požádá o pomoc přítelkyně, Marie si uvědomí, jakým způsobem by mohla zbohatnout. Poskytne ji pomoc v podobě potratu. Tato záležitost silně ovlivní směr jejího života, začne nabízet služby dalším těhotným a zoufalým ženám. Díky utrženým penězům se stává samostatnou živitelkou rodiny, sen o pěvecké dráze nepůsobí tak nereálně. Ovšem poté, co ji na základě udání policie zatkne, přichází vystřízlivění. Úřady potřebují najít obětního beránka, kterého by mohli obvinit z mravního úpadku a odvést pozornost od vlastních neúspěchů. A tak obviněnou ženu posílají před nekompromisní soud, i když v téže době expedují židovské děti do koncentračních táborů v Německu. Film byl nominovaný na Zlatý globus. (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat