Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

24.6.2013 * Film+ * 22,45 * dráma - HLAD

... Velmi intenzivní filmový zážitek. Dramat o irském protibritském odboji a jeho extrémní formě představované Irskou republikánskou armádou bylo již natočeno bezpočet a zpravidla výborných, Hlad není jiný, jen tím, že jeho dějový rámec bez znalosti souvislostí nechává diváka apriori stranit vězněným členům IRA a tím se mírně přiklání na jejich stranu barikády, neboť věznitelé jsou tu těmi špatnými a vězni obětmi, přináší k viděnému možná trochu falešný rozměr, který má příchuť kontroverze. Nic to však nemění na tom, že sám fenomén protestní hladovky, dovedené navíc až na samu mez, je ryzí projev síly osobnosti a lidské vůle, který nelze ignorovat, neboť jeho vlastní podstata je palčivá...ať už jsou důvody k takovémuto protestu jakékoliv... Film Stevea McQueena má pak v sobě obsaženy dva zdánlivě nesourodé protipóly - na straně jedné jde o silně politický film, na straně druhé je tu však čistokrevné vězeňské drama s přesahem k spirituální povaze hrdinství na principu sebeobětování se. Silný film... ... Radek99 na ČSFD

Film opisuje posledné mesiace života Bobbyho Sandsa, člena Írskej republikánskej armády, ktorý protestoval proti tomu, ako zaobchádzala britská justícia s politickými väzňami. Príbeh sa odohráva v roku 1981 v smutne známych H-blokoch, v mieste ktoré sa stalo peklom pre väzňov i strážcov. Telá sa v tomto žívočíšnom snímku stávajú pre uväznených ich zbraňami. Vďaka pevnej McQuenovej réžii vznikol film, ktorý je presvedčivou štúdiou ľudí v extrémnych podmienkach.(Sir Ludvig)

Žádné komentáře:

Okomentovat