Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

19.7.2015 * DVOJKA * 20,05 * POWAQQATSI


POWAQQATSI

(1988)
DVOJKA - 20,05


RÉŽIA: Godfrey Reggio
PREDLOHA: -
SCENÁR: Godfrey Reggio
HUDBAPhilip Glass
HRAJÚ: -


Americký film Powaqqatsi vznikol ako druhy diel plánovanej trilógie osobitých dokumentov režiséra Godfreya Reggia na hudbu skladateľa Philipa Glassa, odkazujúcich svojimi názvami k jazyku indiánskeho kmeňa Hopi ("Powaqqatsi" znamená niečo ako "život na úkor niekoho iného"). V roku 1983 mal vo svete premiéru film Koyaanisqatsi, pokus o komplexný pohľad na súčasnú podobu industrializovanej Ameriky. Autori filmu sa usilujú vo svojom druhom projekte na ploche celovečerného filmu bez použitia komentára podať obraz života, ľudí a krajiny Tretieho sveta. Pozorujú ničenie kultúrnych a historických koreňov zásahom civilizácie. Svojim obrazovým materiálom odkazuje Powaqqatsi síce k dokumentu s etnografickým a antropologickým cieľom, jeho usporiadanie (trikové zábery a strihová rytmizácia, podriadená hudbe) z neho však robí film experimentálny. V súlade s Glassovou minimalistickou hudbou je film členený na jednoduchej vete, majúci svoj logický a emotívny zmysel; mimoriadna, fascinujúce bohatosť obrazu však ide akoby "proti" hudbe a robí z filmu podmanivé predstavenie. Hlavní kameramani filmu pracovali (okrem Berlína a Paríža) v Peru, Brazílii, Egypte, Nepále, Izraeli, Keni Hongkongu, Indii. Glass sa nebráni vplyvom africkej, brazílskej a peruánskej hudby a využíva bohatú škálu domorodých nástrojov, ľudských hlasov i civilizačných ruchov, z ktorých stretov, podobne ako z obrazovej zložky, vystupuje podoba sveta s jeho prirodzenými a neprirodzenými vzťahmi, vplyvmi a kontrastmi. Výnimočný film vznikol na popud Inštitúcie pre oblastnú výchovu, na jeho uvedení sa podieľal Francis Coppola a George Lucas. Možno ho odporučiť ako celkom mimoriadny zážitok všetkým náročným divákom. (Qatsi je slovo indiánskeho pôvodu, označujúci život, zatiaľ čo powaqa odkazuje na tých, ktorí sa priživujú na iných. Film konfrontuje blahobyt v metropolách najbohatších spoločností s biedou a ožebračenosťou obyvateľov tretieho sveta, najmä Indie, Afriky, Strednej a Južnej Ameriky.) Nesmierne náročný Reggiův projekt, nadväzujúci na skorší film Koyannisqatsi, je nielen strhujúcim dokumentom o krikľavých rozporoch na našej planéte, o hrozbe jadrovej a ekologickej katastrofy, ale predovšetkým veľkolepou symfóniou o premenách života, o tesnom spojení človeka s prírodou a kultúrou. Film sa úplne obišiel bez slov, rovnocennou náhradou komentáru je takmer kúzelnícka režisérova práca s množstvom špeciálne natočeného dokumentárneho materiálu a taktiež priamo pre film skomponovaná symfonická hudba Philipa Glassa.

"...Fascinující. Opět. Koyaanisqatsi na mě sice dolehlo větší silou, nicméně dát tentokrát nižší než stoprocentní hodnocení by byla urážka těch skvostných obrazů a té nebeské hudby. ..." D.Moore na www.csfd.cz





Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

ČT1 * 20,00 * komédia ČERNÍ BARONI
HBO * 20,00 * scifi ÚSVIT PLANÉTY OPÍC
JOJ * 20,30 * dráma PÍ A JEHO ŽIVOT
ČT2 * 21,30 * dráma DEŇ ZRADY
ČT1 * 21,45 * krimi PĚNIČKA A PARAPLÍČKO
CS FILM  * 22,00 * komédia MRAVNOST NADE VŠE
UNIVERSAL * 22,50 * thriller NOC PATRÍ NÁM

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

4 komentáře:

  1. vďaka za tipy :) nechápem, že som doteraz o tejto stránke nevedela!?§ :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry vecer, Bronislava! Nevadi ... hlavne že to už viete ! :)
    Inak, dá sa to sledovať aj na Facebooku
    https://www.facebook.com/pages/TV-tipy-%C4%8Do-si-dnes-pozrie%C5%A5-v-telev%C3%ADzii/119480711449472

    OdpovědětVymazat