Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

2.7.2015 * DVOJKA * 20,55 * ORGAN


ORGAN

(1964)
DVOJKA - 20,55

RÉŽIA: Štefan Uher
PREDLOHA: -
SCENÁR: Alfonz Bednár
HUDBA-
HRAJÚ: Hana Maciuchová, František Bubík, Irma Bárdyová, Kamil Marek, Jozef Hodorovský

Príbeh v dobovej rekonštrukcii období slovenské republiky 1939-1945 je viacvrstevnou metaforou konfliktu mocenských ambícií, nehumánnych v dogmatickej krajnosti, a životných filozofií, tlmočených cez hudbu. V súkolí sporu cirkevnej (kláštor) a svetskej vrchnosti (starosta, regenschóri a arizátor Bachňák) sa ocitne poľský zbeh, organový virtuóz, ukrývajúci sa v kláštore ako mních Félix. Neverí svätému poslaniu hudby v čase vraždenia a nie je ochotný dať sa zneužiť pre zlo. Má jediné východisko: únik cestou, ktorou prišiel (lesom medzi mínovými poľami plnými mŕtvol), alebo dobrovoľnú smrť obetného baránka. Súlad myšlienky a tvaru odvolávaním sa na harmóniu vrcholných umeleckých diel výtvarných, architektonických (gotika levočského chrámu), hudobných (Bach) dosahuje Uher premyslenú kompozíciou záberov, sekvencií a obrazov ako opakujúcich sa protikladných motívov fúgy, vždy s bohatšou obsažnosťou. Pôsobivý súzvuk hudby a rytmu snímania v chráme dynamizuje nápaditá kamera, zdôrazňujúca vertikálne línie. Vznešená hudba, zvuk organu v starom gotickom kostole, rytmus strmej chrámovej klenby, vznosné línie starých obrazov a sôch sú meradlom nízkych, hrubými pudmi poháňaných činov. Prvý slovenský film, ktorý ukazuje inú ako povstaleckú tvár tisovského Slovenska, prvý prielom do mlčania o kresťanskej zbožnosti slovenského ľudu, prvý slovenský film, v ktorom bolo umenie ohniskom dramatického konfliktu.

"...Kvalitný a náročný kúsok slovenskej kinematografie. Hlbokým spôsobom rieši samotnú existenciu človeka v spoločnosti plnej protikladov a zla a poukazuje na jej nízkosť a nevyspelosť, kde krása a čistota duše nemá miesto. Hudba J. S. Bacha je strhujúca......" kebom na www.csfd.cz





Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

CINEMAX * 20,00 * scifi STAR TREK: DO TEMNOTY
ČT1 * 22,20 * dráma STRACH
HBO * 23,25 * dráma KLUB POSLEDNEJ NÁDEJE

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat