Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

15.4.2013 * ČT2 * 21,45 * dráma - TRISTANA

"... Úchvatné drama Tristany (půvabná Catherine Deneuve), která se po smrti své matky a následné péči jejího stýčka Dona Lopeho (Fernando Rey opět výborně hraje starého kocoura, který touží po své slaďočké neteři) se proměňuje z naivní a zbožné dívky v ženu, která chladně uvažuje a nebojí se svého strýčka trýznit za to, že využil její naivity a začal s ní sexuálně žít. Ne že by byla přinucena, ale využívá její ještě dětskou naivitu a postupně jí jeho péče změní v nenávistnou a škodolibou. Paradoxem je, že pokud se k ní strýček chová lépe, Tristana ho nenávidí stále více. Ale i když Tristana miluje mladého malíře Horacia (Franco Nero), ten jí po trágédii, kdy Tristana přijde o nohu, opouští a ona je tak přinucena strávit se svým samolibým strýčkem společný život až do jeho smrti. Rozhodně si nebere žádné servítky, neboť on sám jí nutil svobodu. Kterou ale, když se jí ona začne užívat, není schopen přijmout. A nastává rozpor mezi tím, co dělá a mezi tím, co hlásá a nenávist se jen zvětšuje, neboť jeho názory jsou mnohem více liberálnější než jeho samotné chování. Vynikající psychologické drama o vztahu starého muže a jeho mladé neteře, kterým odkrývá pokrytectví které má zakrýt sexuální touhu. ..." tomtomtoma na ČSFD

Hrdiny tohoto dramatu jsou starý bonviván Don Lope a mladičká novicka Tristana. Don Lope okázale pohrdající morálkou i prací zkazí nevinou Tristanu, která mu vše později vrátí svým okázalým chladem a pohrdáním. Cynicky vyznívající příběh o nešťastných osudech hlavních postav je prokládáno obvyklými surrealistickými vtípky, ať už s protézou hrdinčiny nohy nebo "protézou" Lopeho hlavy.(kobejn)


Žádné komentáře:

Okomentovat