Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

26.4.2013 * Film Europe * 20,05 * fantasy - STARÉ BÁJE VIKINGOV

"... Pozoruhodné a objevné zfilmování starých polských bájí (obdoba Jiráskových STARÝCH POVĚSTÍ ČESKÝCH) vyniká precízností výpravy, důkladností scénáře a invenčností při rekonstruování staroslovanského prostředí a jeho velmi torzovitě zachované mytologie. Témata lásky a žárlivosti, lidské malosti a velikosti určitě nejsou výhradně slovanská; důsledně slovanské je však jejich ztvárnění a úspěšná konfrontace s vikingským vojskem. Absence národního bájesloví je vždy tak trochu ochuzením národní duše; Poláci prokázali, že i z mála se dá udělat na úrovni v tomto ohledu přesvědčivé mnoho. Hoffmanovo dílo je určitě nadčasovou výzvou a něčím je nadto ještě víc: strhujícím zážitkem. ..." sportovec na ČSFD

Film o zločine a treste, láske a žiarlivosti, živote a zvykoch starých Slovanov a o počiatkoch poľskej štátnosti. Príbeh sa odohráva v IX. storočí, sto rokov pred prijatím kresťanstva, v kraji, ktorému vládne kruté knieža Popiel. Jeho zločiny rozpútajú vzburu. Poľovník a bojovník Ziemek odmietne akceptovať rozhodnutie, že jeho milovaná Dziwa má pripadnúť ako obeť bohom. Rozhodne sa bojovať za svoju lásku.(oficiální text distributora) 

Žádné komentáře:

Okomentovat