Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

16.8.2013 * STV2 * 21,20 * dráma - KATYŇ

"... Až neobvykle syrové a sugestivní ztvárnění největší tragédie novodobých polských dějin. Víc netřeba dodávat...." Marthos na ČSFD

Film nám ukáže na osude niekoľkých poľských rodín aj povojnové dôsledky masakru poľských dôstojníkov v Katyni. Po spoločnom prepadnutí Poľska v roku 1939 sovietskymi a nacistickými jednotkami padlo do zajatia sovietov asi 15-22 tisíc poľských dôstojníkov. Najvyššie vedenie SSSR rozhodlo 5. marca 1940 o likvidácii internovaných dôstojníkov. Boli prevezení do Katyne pri Smolensku, Mjednojebu pri obci Tver a do Pjatičaky pri Charkove. Vštetci boli zavraždení príslušníkmi NKVD výstrelom do tyla a zahrabaní v hromadných hroboch. V roku 1943, keď Smolensk obsadila nemecká armáda, na základe udania miestnych občanov odhalili hromadné hroby. Nemci zvolali medzinárodnú komisiu, ktorá jednoznačne potvrdila pôvodcov tohto ohavného činu. Rusi to zvaľovali na Nemcov, ale komisia potvrdila presný čas úmrtí. Rusi sa k tomu priznali až za vlády Gorbačova a neskôr Jelcin odtajnil niektoré usvedčujúce dokumenty. Film je o tragédii, ktorá postihla elitu poľského národa počas vojny a o perzekúcii rodín popravených dôstojníkov v povojnovom komunistickom režime.(Cicis)

Žádné komentáře:

Okomentovat