Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

23.8.2013 * STV2 * 21,20 * dráma - PRELET NAD KUKUČÍM HNIEZDOM

"... Doslova gigantické dílo, které snad zastiňuje i knižní předlohu, podle níž vzniklo. Ne tak gigantické rozměrem, ale hlavně dopadem na diváka. Jeden ze dvou vrcholných milníků ve tvorbě Miloše Formana (spolu s Amadeem) a skutečně životní role pro Jacka Nicholsona. A ostatní herci? Jsou prostě úžasní! Louise Fletcher je opravdu děsivá, Danny DeVito, Christopher Lloyd, Brad Dourif, ale i ostatní herci v rolích bláznů excelují rovněž a úžasně působí i zaryté mlčení Willa Sampsona v roli Náčelníka. Každý, kdo neviděl tenhle film, nemá ani páru, o co přišel. ..." Radyo na ČSFD

Do psychiatrické léčebny přichází nový pacient. Randall Patrick McMurphy byl na léčení poslán soudem. On sám si z toho hlavu moc nedělá, protože se tím může vyhnout pracovní farmě. Brzy však začíná zjišťovat, že se nejedná o hotel, ale o léčebný ústav, který má daná přesná pravidla. Nad jejich přísným dodržováním má bdít vrchní sestra Ratchedová. Ona a Randall spolu začínají vést malou válku o to, kdo oddělení ovládne. Počáteční obdiv a respekt ostatních pacientů se postupně začíná rozplývat, protože sestra Ratchedová má hodně přesvědčivé metody a Randall si brzy uvědomí, že na rozdíl od vězení může zůstat v ústavu navždy. Je třeba začít hrát novou hru. (Isherwood)

Žádné komentáře:

Okomentovat