Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

SERIÁL: Génius - Genius

1.diel

9.1.2020 - ČT art - 20,20 hod. 


Prvý hraný seriál z produkcie National Geographic mapuje život Alberta Einsteina od strednej školy. Vidíme v ňom jeho zložitý vzťah k otcovi, nechuť prispôsobiť sa konvenciám doby a až sebeckú túžbu po živote naplnenom najmä vedou. Od prvých fantazijných hier s fyzikálnym priestorom sa dostávame k jeho zarytosti v presadzovaní nových myšlienok až k uznaniu európsku vedeckou obcou. Súčasne sledujeme Albertov osobný život, ktorý vôbec nie je podobný víťazoslavnému ťaženiu fyzikou. Svoju prvú geniálnu vedychtivú ženu nechal zapadnúť do malomeštiackeho žitia, pri starostlivosti o ich dve deti. Kontrastom k tomu je v seriáli podaný partnerský vedecký tandem Curie - Sklodowska. Spokojnosť našiel až vo zväzku s druhou ženou, svojou sesternicou. Seriál si okrem neľahkej doby, v ktorej génius žil, všíma aj jeho českú stopu v našom vedeckom priestore - obdobie, kedy Einstein vyučoval na pražskej Karlo-Ferdinandovej univerzite.


Geoffrey Rush in Genius (2017)

"... Skvělý nápad, zpracovávat životopisné seriály geniálních lidí. Zvlášť takovouto formou. Doufám, že uvidíme takových řad, jako u Einsteina, jenom víc! ..." cheeter na csfd.cz




ČSFD 84% - 260. najlepší seriál
                IMDb - 84%  
Rotten Tomatoes - 70%

Žádné komentáře:

Okomentovat