Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

15.10.2011 * Nova Cinema * 22,35 * dráma - NEPRIATEĽ PRED BRÁNAMI

"... Vynikající film. Povídalo se, že u Stalingradu je past na německé šarže. Že tam fungují snaipři, kteří střílejí po důstojnících. Tady u tohoto filmu je tato skutečnost výborně zahrána všemi herci. Když ve vlaku přijíždí major König a kamera zabírá jeho cigartašku s cigaretami se zlatými naústky, tak jsem si vzpoměla, že jsem jako dítě takové cigarety opravdu viděla u vysokých důstojníků (třeba když seděli v kavárně u kávy s nóbl dámami). Zřejmě to bylo zvláštní "fasování", protože v obyčejné trafice (na tabačenky) jste toto nedostali. Ale zpět k filmu : Režisér JEAN-JACQUES ANNAUD si opravdu s dějem filmu dál záležet, protože vás každičky záběr nenechá v klidu. A jak se Saša domluvil s německým majorem ? Tito mimořádní lidé uměli většinou několik jazyků (nezapomeňme, že König byl baron) a šlechta na znalost jazyků neobyčejně dbala. Proto mu Saša důvěřoval, ale jako dítě neprohlédl nastavenou lest. Film bych zařadila mezi "elitu " válečných filmů. ..." Orlau32 na ČSFD

17. července roku 1942 začala jedna z největších bitev II. světové války. Bojovalo se o průmyslové město na Volze, tehdejší Stalingrad a velení obou armád - sovětské i německé - si byla vědoma, že právě zde se rozhodne o konečném vítězství. Příběh, inspirovaný stejnojmennou knihou amerického historika Williama Craiga, líčí - v dramatickém rámci krvavého válečného střetu - souboj ruského ostřelovače Vasilije Zajceva s německým rozvědčíkem majorem Konigem. Ten dostal za úkol zlikvidovat vojáka z Uralu, který má pro sovětskou válečnou propagandu nesmírnou cenu. Jeho nadřízený Danilov z něj doslova "stvořil" zářivý prototyp skromného, prostého a přitom neohroženého hrdiny, schopného bez zaváhání položit život za vlast. Netuší, že si tím také postavil do cesty soka v lásce. Německá strana věří a doufá, že smrt Vasilije by alespoň na čas ochromila bojeschopnost rudoarmějců u Stalingradu. (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat