Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

18.6.2012 * ČT2 * 22,10 * krimi - PROPOSITION

"... "Proposition" zahajuje novou westernovou vlnu. Zprvu jsem o tom z části pochyboval, ale po jeho shlédnutí mám jasno. Jenom ten příběh se vymiká běžné filmové produkci a odkazuje se k drsné westernové škole 60. a 70. let a spaghetti westernům. Rozpálená Australská krajina, špinaví a nečesaní chlapi, explicitní násilí. Tím je "Proposition" prosycen. Ovšem ani v nejmenším samoúčelně. Nick Cave napsal kromě silného příběhu nádherný hudební doprovod a nádhernou báseň. John Hillcoat dokázal svou krvavou epopej přikrášlit malebným západem slunce a různými vychytávky kameramana. Herci jsou všichni skvělí, nejvíce pak Guy Pearce, Ray Winstone a David Wenham. S "Propositionem" přichází nová vlna westernů. Westernů, kteří spochybňují dobrou a špatnou stranu zákona a zamazávají rozdíly mezi nimi. Drsnému vyvrcholení snímku dominuje závěrečný záběr na dva bratry sedící proti západu Slunce - režisér tím vzdává hold Samu Peckinpahovi a jeho scéně s postřeleným šerifem na břehu v jeho opusu "Pat Garett a Billy the Kid". ..." sud na ČSFD

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat