Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

20.6.2012 * CS film * 22,00 * dráma - VYDĚRAČ

"... Česká kinematografie se po dlouhodobé krizi z první poloviny třicátých let, kdy vstoupil v platnost tzv. kontingentní zákon silně omezující import zahraničních filmů, opět vzpamatovala a vzepjala ke svým vrcholům. Tehdy vznikaly v barrandovských ateliérech mnohé pozoruhodné snímky: Otakar Vávra natáčel své první celovečerní debuty Filosofskou historii a Panenství, Josef Rovenský završil svou životní pouť Hlídačem č. 47 a vznikla adaptace Čapkovi Bílé nemoci i satirická komedie V a W Svět patří nám. Také režisér Ladislav Brom tehdy vytvořil pozoruhodný film s názvem Vyděrač, který vycházel z literární předlohy Egona Hostovského Ztracený stín. Autor v něm přibližuje nečestné a bezohledné praktiky velkých koncernů, kde za vším stojí peníze a podvody. Film se soustředil na vzpouru malého bezvýznamného úředníka, který se zcela náhodou stane svědkem osudového rozhovoru. Po neúspěšné snaze získat kompromitující materiály je však neočekávaně povýšen. Vedení firmy totiž netuší, že pravý dopis neopustil podnik. Každá hra má své vítěze a poražené. Vítězem se stává spravedlnost, kdy se po prozrazení událostí změní vedení firmy a zavede mírnější systém. Film lze označit v určitém smyslu i za odvážný, neboť zobrazil systémové ovládání zaměstnanců velkých výrobních koncernů. V hlavní roli se objevil člen činohry Městských divadel pražských Vítězslav Boček, který získal v podstatě jedinou příležitost projevit své charakterní umění. Proti němu je postaven vypočítavý chladný ředitel v podání sugestivního Jiřího Plachého, který byl v předválečných dobách znám spíše jako představitel milovnických rolí. V celkovém kontextu se jedná o poctivý umělecký snímek, který se zařadil mezi ty nejzdařilejší, které na přelomu třicátých a čtyřicátých let v Československu vznikly. ..." Marthos na ČSFD

Alfred Merhaut je generálním ředitelem textilních továren kde vládně skutečně tvrdou rukou. Přišel na systém jak převádět výtěžky z exportu na svá soukromá zahraniční konta. Prostě každého úředníka pracujícího v bilančním oddělení propustí dříve, než by podvody mihl odhalit... (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat