Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

25.12.2011 * Markíza * 22,20 * komédia - PACHO, HYBSKÝ ZBOJNÍK

"... Skvělá slovenská parodie stavící se po bok legendárních filmů pánů Brdečky a Lipského... Film beroucí si na paškál za objekt svého zesměšnění nejenom národní legendy o zbojnících, ale v podstatě i mýtus národního obrození... Pacho je klonem humoru Woodyho Allena (silně mi to připomínalo Allenovské parodie typu Láska a smrt...) s ryze osobitým slovenským ,,folklórním" pohledem - všechna ta frázovitá ,,múdra", ty ,,figury" coby úžasně komponované živé obrazy, doslova geniální stylizace, ta nádherná hudba vytváří pseudofolklorní kontext, který trefně vystihuje komunistickou propagandistickou posedlost a zaujetí národním folklórem... My Češi jsme to zkusili jinak, transponováním zbojnické legendy do folkového muzikálu (Balada pro banditu tak reflektuje spíše ryze český fenomén trampství...), Slováci však ohlasem legend o Jánošíkovi či Šuhajovi nastavili úplně novou kvalitu - Pacho, hybský zbojník paroduje přímo základní slovenské hodnoty... Sebeironie je očistná (hledání Slovenska na mapě u císařského dvora), jen tápu, jak široce je národně akceptovaná... Tenhle skvělý film by mohl mít podobné účinky jako ona bájná frndžalica... Nádherná ohlasová parodie... ..." Radek99 na ČSFD

Slovenská komédia, ktorá rozpráva príbeh o legendárnom hybskom zbojníkovi Pachovi, sa radí k divácky najúspešnejším filmom. Pacho nie je historická postava. Je len modelom možného a vysnívaného zbojníka, ktorý okrem toho, že bohatým berie a chudobným dáva, neznáša krivdy a feudálny útlak. Častejšie ako svaly používa rozum. Vie si poradiť v každej situácii za pomoci sebe tak vlastnej šikovnosti a prešibanosti. So svojou družinou, pritom zažíva nevšedné dobrodružstvá. Rešpekt a obdiv nevzbudzuje len u mužov. Napriek tomu, že nepatrí záletníkom, ženy, nevynímajúc cisárovnú Máriu Teréziu, sa bijú o jeho priazeň... (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat