Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

10.3.2015 - ČT ART - 22,55 - UMBERTO D.


UMBERTO D.
(1981)
ČT ART - 22,55

RÉŽIA: Vittorio De Sica
PREDLOHA: -
SCENÁR: Cesare Zavattini
HUDBA: Alessandro Cicognini
HRAJÚ: Carlo Battisti, Maria-Pia Casilio, Lina Gennari, Ileana Simova, Lamberto Maggiorani, Memmo Carotenuto

Intímny a tragický príbeh Umberta D., penzionovaného úradníka, ktorý zo svojej penzie sotva vládze uživiť sám seba, nieto ešte svojho milovaného psíka Flicka. Dej filmu zachytáva postupné vytláčanie starého a osamelého Umberta na okraj spoločnosti - neustále hádky s jeho domácou, ktorá zvyšuje nájom, choroba, ktorá ho zavedie do nemocnice a nemá na lieky. Keď už nevie, ako ďalej, rozhodne sa dobrovoľne odísť z tohto sveta, no obáva sa o Flicka. Verný psík ho však neopustí a Umberto D. sa tak vďaka nemu vráti do života. Film zachytáva pálčivé sociálne problémy povojnového Talianska, je portrétom súdržnosti chudobných ľudí, ale aj bezcitnosti a povrchnosti zámožnejších vrstiev. Jedno z najvýznamnejších diel talianskeho filmového neorealizmu.

"...Můžete mít cokoli proti neorealismu, ale když se na tenhle snímek podíváte, tak prostě musíte být dojati. Je to tak krásný a přitom jednoduchý příběh, který je krutý, ale zároveň je tak plný naděje a touhy žít, že je až neskutečné, jak bylo možné všechno tohle spojit do jednoho fungujícího celku. Malý velký film...." kaylin na www.csfd.cz


Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

JOJ PLUS * 20,30 * akčný PREPADNUTIE V PACIFIKU
ČT1 * 20,55 * krimi SMRT ČERNÉHO KRÁLE
FILMBOX HD * 21,55 * komédia HORŠIE TO UŽ NEBUDE

Po skončení II. svetovej vojny, na rozborených základoch fašistickej ríše vzniká v Taliansku, hlavne vo filmovom umení neorealizmus, ktroý zobrazuje neutešené prostredie chudobných okrajových častí miest so svojou krutosťou na čiernobielom obraze. Prvým základným kameňom tohoto smeru v kinematografii boli de Sicovi ZLODEJI BICYKLOV (1948). O dva roky, po obrovskom úspechu so Zlodejmi sa púšťa do filmu UMBERTO D., v ktorom je zobrazený starý dôchodca, ktorý žije sám so svojím psom a chýbajú mu peniaze na zaplatenie nájmu. Bezvýchodisková situácia, v ktorej sa ocitol, ho potom privedie k myšlienke na samovraždu. Carlo Battisti, hlavná postava tohoto filmu, bol  v skutočnosti profesorom na Univerzite vo Florencii a o hereckom umení nemal ani potuchy. Napriek tomu bol nominovaný na najlepší zahraničný film americkej filmovej akadémie (Oscar) a aj na filmovom festivale v Cannes. Tento film je zaradený do rebríčka "1001 filmov, ktoré musíte vidieť pred tým, než umriete" 

Krásny večer!

Žádné komentáře:

Okomentovat