Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

17.3.2015 - ČT ART - 23,10 - ROCCO A JEHO BRATIA


ROCCO A JEHO BRATIA
(1960)
ČT2 - 23,10

RÉŽIA: Luchino Visconti
PREDLOHA: -
SCENÁR: Luchino Visconti, Suso Cecchi D'Amico
HUDBA: Nino Rota
HRAJÚ: Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot, Katina Paxinou, Alessandra Panaro, Spiros Focás, Corrado Pani, Adriana Asti, Nino Castelnuovo, Roger Hanin, Paolo Stoppa, Suzy Delair, Claudia Cardinale

Taliansky film vynikajúceho režiséra Luchina Viscontiho Rocco a jeho bratia patria k základným dielam súčasnej svetovej kinematografie. Je to film hlboko ľudský. Rozpráva o osudoch piatich bratov, ktorí prichádzajú z vidieka do veľkého mesta hľadať obživu. Visconti majstrovsky vykreslil jednotlivé charaktery. Dobrý, až neskutočne dobrý Rocco, neľutuje ani najväčšiu obeť pre svojho bezcharakterného brata Simona: vzdá sa lásky, prijme na seba takmer neúnosné finančné záväzky a nakoniec sa pokúša kryť Simona pred políciou, hoci vie, že je vrahom dievčaťa, ktoré miloval. Je niekedy až ťažké pochopiť takú bratskú lásku. Preto je divákom najbližší z bratov mladý Ciro, idúci cieľavedome za správnou predstavou poctivého života. V jeho záverečných slovách vidíme poslanie filmu: ľudia musia poznať a plniť svoje povinnosti. Kto sa im spreneverí, sám sa vylúči z ľudskej spoločnosti, ako práve Simon. A poctiví ľudia nemôžu stratiť vieru, že nový svet bude lepší. Porota benátskeho bienále 1960 ho vyznamenala Zvláštnou cenou a súčasne získal cenu FIPRESCI. Na XII. FFP 1961 bol film poctený cenou v kategórii filmov bojujúcich za sociálny pokrok.

"...Asi nejlepší film od Viscontiho (spolu s Gepardem)..." arpage na www.csfd.cz


Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

NOVA CINEMA * 20,00 * scifi KONTAKT
FILM+ * 21,00 * dráma MONŠTRUM
ČT2 * 22,10 * dráma HRA O JABLKO
AMC * 22,50 * dráma NEBESKÁ RÁNA
CINEMAX * 22,55 * fantasy BOJ O OHEŇ
HBO * 23,30 * dráma DRUHÁ ŠANCA
FILM EUROPE * 23,30 * dráma ŽENA OD SUSEDOV

Taliansky režisér Luchino Visconti vytvoril jeden zo 150 najlepších filmov všetkých čias podľa ankety (119 hlasujúcich, predovšetkým filmových historikov, z viac než 100 krajín sveta), ktorú v roku 1982 zorganizovalo UNESCO z iniciatívy Medzinárodnej federácie filmových klubov. Drsná dráma o vidiečanoch, čo prišli za lepším do veľkomesta. Drsná až natoľko, že americká distribúcia musela vystrihnúť asi 30 minút zo stopáže filmu, lebo usúdila, že by bol pre amerického diváka príliš brutálny ( sic! ). Annie Girardotová a Renato Salvatori sa po dokončení filmu stali v reálnom živote milencami a neskôr sa vzali. (Kto by v popise k filmu nevedel dešifrovať skratku FFP - tak to bola kedysi obľúbená zábava mládeže v dobe predrevolučnej - Filmový Festival Pracujúcich v letných kinách a amfiteátroch po celom Československu)

Krásny večer!


pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU


Žádné komentáře:

Okomentovat