Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

26.10.2012 * Film+ * 20,35 * dráma - DOBRÚ NOC A VEĽA ŠŤASTIA



"... Dvaja žurnalisti CBC a ich tím, ktorí sa otvorene postavili proti McCarthyho "honu na čarodejnice". Téma, pre väčšinu neamerického publika málo známa a pravdepodobne aj nezaujímavá (samotná snímka tento predpoklad smerom k spomínanému okruhu divákov podporuje a počíta hlavne s tzv. "uvedomelým" recipientom) je však natočená bez jedinej exteriérovej scény s maximálnym dôrazom pre detail a vystihnutie atmosféry doby. Čiernobiele tónovanie obrazu, výber hudby (sporadický džez a blues), použité archívne videomateriály a presné herecké výkony - hlavne mimika tváre a gestá, to všetko vás spoľahlivo prenesie do doby, kedy jeden muž, využívajúc "hrozbu komunizmu", zachádzal za hranicu ľudských práv zabezpečených ústavou a televízne vysielanie bolo ešte v plienkách aj so so svojimi morálnymi snami o svojej edukatívnej funkcii. ..." Adrian na ČSFD

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthyhym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích.

Žádné komentáře:

Okomentovat