Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

28.11.2012 * ČT2 * 22,30 * dráma - HANUSSEN

"... Hanussen je dalším skvostem meďarského režíséra Szabóa. Oproti americkým historickým filmům se zde nejede ve velkoleposti, ale autenticita je zajišťěna citem pro detail. Jednotlivé dialogy neslouží pouze jako manitnely v nichž se pohybuje a rozvíjí příběh, ale popisují dobu se téměř stejným efektem jako sociologické studie. Samotný Hanussenův osud je pak dosti děsivý. Nemůžu se neptat, proč zůstal, když musel vědět? Depresivní závěr... ..." kinej na ČSFD

Přiběh začíná během 1. světové války, kdy rakouský voják Klaus Schneider je zraněn a lečí se u Dr. Emila Bettlheima. V době, kdy se sebou Klaus bojuje a hledá svůj smysl života, u něho Bettlheim nalezne dar silné empatie a jasnovidectví. Po válce již plně ztotožněn se svými schopnostmi a pod novým jménem Eric Jan Hanussen, cestuje po Evropě a vystupuje ve vlastním zábavném programu. V Československu je obžalován z podvodu a souzen. Nakonec je soudem shledán nevinným a přijímá pozvání spolu se svými dvěma společníky do Berlína. Zde předvádí jasnovidecká a hypnotická představení. Sklízí obrovské úspěchy, vždy uhodne pravdu a po krátké době se stane proti své vůly nástrojem nacistické propagandy. Skutečná pravda se ovšem nehodí ani nacistům a poté co odmítne být jejich loutkou je zavražděn. (Caman)

http://www.csfd.cz/film/32876-hanussen/

Žádné komentáře:

Okomentovat