Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

18.3.2012 * ČT2 * 20,00 * dokument - HEINRICH HIMMLER, PROFIL MASOVÉHO VRAHA

"... Kloftovy dokumenty považuji za přínosnou a místy i objevnou tvorbu v oboru dokumentu (dokumentárního filmu) nacistické éry. Himmlerův portrét, kreslený i prostřednictvím pohledu jeho blízké příbuzné, je ojedinělý právě výběrem této podceňované politické osobnosti. Pocit, jakoby tento zcela tuctový muž úplně zanikal vedle postav, jakými byli Heydrich nebo Schellenberg či Canaris, je mylný. Naopak: zdá se mi, že právě tento muž v sobě až úděsně ztělesnil skutečnou identitu SS, fakt, že runy na jejich výložkách a starogermánské asociace které se k tomu vázaly, nebyly brány jen jako folkór své doby, ale jako skutečné propojení s deformovaně vykládanou minulostí. Byl-li Heydrich "géniem" tohoto hrůzného specifického zločinu, byl Himmler jeho substancí. Otázku, co je v této hrůze hrůz hrůznější, zda jedno či druhé, považuji za nezodpovědnitelnou. Mrtvolný puch, který je z těchto lidí cítit i po desetiletích, je asi nejlepší odpovědí. ..." sportovec na ČSFD

Heinrich Himmler je považován za vtělení masového vraha. Jako raný Hitlerův stoupenec se Himmler pomalu ale jistě vypracoval až na post jednoho z nejmocnějších „prefektů“ nacistického Německa. Vytvořil pseudonáboženský řád a jeho SS působila jako velmi obávaný nástroj teroru. Díky vzácným a dosud nepublikovaným archivním materiálům, fotografiím historických míst a záznamům rozhovorů s vybranými osobami tento filmový životopis ukazuje jak a zejména proč se z Himmlera stala „zrůda lidských dějin“.(oficiální text distributora)

http://www.csfd.cz/film/268786-heinrich-himmler-profil-masoveho-vraha/


Žádné komentáře:

Okomentovat