Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

14.6.2015 * ČT ART * 20,20 * RÍM


RÍM

(1972)
ČT ART - 20,20

RÉŽIA: Federico Fellini
PREDLOHA: -
SCENÁR: Federico Fellini
HUDBA: Nino Rota
HRAJÚ: Marcello Mastroianni, Federico Fellini, Alberto Sordi, Anna Magnani

Po filme Klauni (1970) na jedno z Felliniho obľúbených tém, prostredie cirkusov, vznikli krátko po sebe dve snímky venovanej miestam, ktoré Fellini miloval. Amarcord (1973), v ktorom vytvoril obraz malého prímorského mestečka, kde sa narodil a prežil detstvo. A rok predtým film Roma - s mestom Rímom v hlavnej úlohe. Po pohľade zúženom na svet rímskej smotánky v skoršom Sladkom živote sa tentoraz Fellini vyznal zo svojej lásky ku krásnemu i rozporuplnému veľkomestu a "svojím" jedinečným Rimanom, a z obdivu k jeho histórii. Mozaiku obrazov, faktov i fantázie skladá z opäť nezakryto autobiografického pohľadu: chlapec z Rimini, pre ktorého je Rím takmer legendárnym mestom z rozprávania, sa s ním stretáva ako mladý muž, a je pohltený jeho pulzujúcim životom, doslova vtiahnutý "do víru veľkomesta". V tretej časti filmu sa už ako zrelý muž - filmár - snaží postihnúť obraz mesta oveľa plastickejšie a hlbšie, s dôrazom na jeho históriu a jej prepojenie so súčasnosťou. Vo svojej širokej freske kombinuje Fellini takmer dokumentárne pasáže s novými víziami. Sám o filme Roma povedal, že je akousi kompiláciou filmov, ktoré doteraz nakrútil, aj tých, ktoré ešte nenakrútil.

"...Tento film nelze vymazat z paměti. Neuvěřitelné množství nezapomenutelných scén. Atmosféra. Názory. Portréty. Úchvatný film. Možná aj jeden z nejlepších, co jsem kdy viděl...." Jellini na www.csfd.cz





Alternatívna ponuka, resp. platené TV stanice

HBO * 20,00 * animovaný AKO SI VYCVIČIŤ DRAKA 2
ČT2 * 20,00 * thriller LOVEC HLÁV
ČT1 * 20,00 * komédia PUPENDO
PRIMA LOVE * 20,15 * komédia AKO NA VEC
DVOJKA * 20,15 * dokument STOROČIE MIROSLAVA ZIKMUNDA
CINEMAX * 21,50 * scifi STAR TREK: DO TEMNOTY
HBO * 22,50 * horor V ZAJATÍ DÉMONOV
UNIVETSAL * 22,50 * dráma TAKMER DOKONALÝ ZLOČIN
FILM+ * 23,55 * dokument GEORGE HARRISON: ŽIVOT V MATERIÁLNOM SVETE

Krásny večer!

pridajte sa k nám : TV TIPY NA FACEBOOKU

Žádné komentáře:

Okomentovat