Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

22.6.2011 * MGM * 22,40 * dráma - NEBESKÁ BRÁNA

"... Dve veci sa mi ani nesnívali: 1, že v nejakom americkom westerne budem počuť prisťahovalcov spievať "Slovenské mamičky, pekných synov máte..." (dokonca pred záverečnou bitkou) 2, že pri sledovaní 3,5-hodinového preklínaného prepadáku ani nemrknem. Impozantný film. Nie je vylúčené, že najvýpravnejší a čo sa týka kostýmov a dekorácií, asi najrealistickejší western vôbec. Áno, je v ňom veľa zbytočností - napr. celý úvod na Harvarde, takisto záverečná scéna na lodi. A rovnako ako v Lovcovi jeleňovi, zaobišiel by som sa aj bez tých tancovačiek a iných etno vsuviek (hoci tu sa mi predsa len zdali viac k veci). Ďalším nedostatkom je nefungujúca osobná rovina príbehu, najmä milostný trojuholník je kvôli Kristoffersonovmu odťažitému podaniu celkom studený. Ako historický epos a aj ako western však film funguje bezchybne. Navyše Cimino si zaslúži obdiv - väčšina scén je komponovaná tak umne a precízne, že aj Kubrick je oproti tomuto improvizátor. ..." Cervenak by ČSFD


Jeden z nejlegendárnějších kasovních propadáků filmové historie. Rozpočet se během natáčení vyšplhal z předpokládaných 7,5 na 44 mil. dollarů, výdělky přitom nepokryly ani desetinu. Termín natáčení byl překročen o spoustu měsíců a výsledný sestřih měl 5,5h. Do kin šla nakonec verze o 2h kratší, ale po zdrcujících kritikách byl film po týdnu promítání stažen a zkrácen na 150min. Ani to ale film nezachránilo a ten tak způsobil finanční krach studia United Artists.

Děj filmu: Šerif James Averill (Kris Kristoferson) se ve svém městě snaží hájit zájmy imigrantů proti asociaci velkochovatelů dobytka, kterým se nelíbí, že jim noví přistěhovalci zabírají půdu. Nathan D. Champion (Christopher Walken) je oproti tomu jedním z 25. asociací najatých pistolníků, kteří mají za úkol situaci "vyřešit". Existuje totiž listina nežádoucích osob, která má posvěcení i z nejvyšších politických kruhů. Oba muže však spojuje jedno - láska ke krásné Elle. Ta však není jen známou místní prostitutkou, ale, jak se brzy ukáže, i jednou z osob uvedených na listině. Celá situace nevyhnutelně eskaluje k ozbrojenému konfliktu, ve kterém dojde i na osudy hlavních hrdinů. Film vznikl na základě skutečných událostí z r. 1892 ve státě Wyoming, známých jako Johnson County War a rovněž hlavní postavy v něm mají svůj historický podklad. (berg.12)


http://www.csfd.cz/film/1597-nebeska-brana/

Žádné komentáře:

Okomentovat