Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

23.6.2011 * Barrandov * 21,50 * dokument - EVA BRAUNOVÁ: HITLEROVA MILENKA

"... Pozoruhodný francouzský snímek zdařile upozorňuje na substantivní markantu nejen nacismu, ale i fašismu vůbec: na jeho maloměšťáctví, na hodnotové orientace pokleslé části dolní části středních vrstev. "Fenomén popeláře Doolitla" či Doolitlův fenomén (vzpomeňme si na proslulou píseň o potomcích, kteří mohou živit své rodiče) je nejvíce patrný na Braunové nechtěných zpodobeních jejího zrůdného milence. Zbaven uniformy a infantilního egocentrismu mění se v bezvýrazného venkovana z rakousko-německého poinnského pomezí. Stejně mdle působí většina dalších záběrů privilegované ženy Třetí říše. Snáze tak pochopíme Hitlerův portrét, který ve svých vzpomínkách načrtla druhá žena z jeho okolí - Traudl Jungeová. Pokleslost průměru, asi nejvýstižnější charakteristika hodnotových orientací a rasistických ideálů této polokreténské pakáže (výraz je inspirován proslulým výrokem z hořkých vzpomínek jednoho z nejproslulejších velkopodnikatelů výmarského Německa), navozuje spřízněný svět komunistických "elit" třicátých až padesátých let minulého století, ale také atmosféru filmů typu proslulé Moskalíkovy KUKAČKY V TEMNÉM LESE. Neboť odvrácená tvář světa hnědočerné pakáže, světa Osvětimi-Osvěčimi-Birkenau, Sobiboru, Terezína, Oradouru, Lidic je tím nejpodstatnějším z nadčasového rozměru odkazu tohoto hodnotového odpadu. Odkazem varovně výstražným. ..." sportovec by ČSFD

Příběh zachycuje Evu Braunovou od jejích sedmnácti let, kdy ji Adolf Hitler objevil v mnichovském obchodě až po společnou sebevraždu v berlínském bunkru. Dokumentární snímek mapuje třináct let, které Eva Braunová strávila po boku Adolfa Hitlera, od svých sedmnácti let, kdy ji objevil v mnichovském obchodě svého dvorního fotografa Heinricha Hoffmanna, až po společnou sebevraždu v berlínském bunkru. Eva Braunová téměř celou dobu jejich společného života Hitlera systematicky filmovala, protože doufala, že její filmy se jednoho dne stanou součástí velké hollywoodské produkce, oslavující nového pána světa. Většina filmů pochází z Hitlerova letního sídla Berghofu, které se nachází několik kilometrů od alpského městečka Berchtesgadenu. Tam se scházeli Hitlerovi nejvěrnější: fotograf, osobní lékař Morell, přítel z první světové války Max Amman, tajemník Martin Bormannm, nejvyšší nacističtí pohlaváři a také rodiče Evy Braunové. Tam také, zatímco Hitler dobýval svět, Eva Braunová nejčastěji pobývala, obklopená přítelkyněmi a zvířaty, hlavně psy, které stejně jako Hitler velmi milovala... (oficiální text distributora)

http://www.csfd.cz/film/242607-eva-braun-hitlerova-milenka/

Žádné komentáře:

Okomentovat