Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

26.6.2011 * Cinemax * 21,30 * western - DOBRÝ, ZLÝ A ŠKAREDÝ

"... Excelentní dílo, další klasika, která se řadí po bok takovým perlám, jako jsou Tenkrát na Západě, Pro pár dolarů a Pro pár dolarů navíc. Sergio Leone dokázal během pouhých čtyř let čtyřmi westerny zcela rozvrátit zaběhané stereotypy v tomto žánru a ve spojení s přesně typově obsazenými herci a precizní Morriconeho hudbou stvořil díla, která vešla do dějin filmu. Hodný, zlý a ošklivý byl další příležitostí pro Clinta Eastwooda, jenž se už v "Dolarové" dvojici westernů projevil jako klasický drsňácký pistolník, který má do ryzího klaďase daleko, ale přesto nějak donutí diváka, aby se s ním sžil a držel mu palce. V tomto filmu má za spoluhráče, resp. soupeře další osvědčené westernové herce Eliho Wallacha (Sedm statečných) a Lee Van Cleefa (Pro pár dolarů navíc, Jak byl dobyt Západ) a i díky nim je tento western tím, čím je - nezapomenutelnou klasikou. ..." Radyo by ČSFD


Tři pistolníci, nepřátelé na život a na smrt, a každý zná část tajemství, bez něhož ti ostatní nikdy nenajdou ukrytý zlatý poklad. Jako první se o něm dozví zabiják Sentenza zvaný Krásnoočko, kterého najal desperát Baker, aby z jednoho farmáře vytáhl jméno, pod nímž se ukrývá jižanský voják Jakcson, který zpronevěřil 200 tisíc dolarů ve zlatě a ukryl je na neznámém místě. Bezcitný Sentenza zjistí co potřeboval a pak zabije nejen farmáře a jeho rodinu, ale také Bakera, aby se mohl vydat za pokladem sám. Dřív než však stačí Jacksona najít, voják zemře. Těsně před smrtí však umírající prozradil úkryt ošklivci Tucovi a "hodnému" Joeovi řečenému Bloňdák shodou okolností tak, že každý z nich zná polovinu tajemství. Přestože spolu ti dva mají nevyřízené účty a neustále se jeden druhého snaží podrazit, od té chvíle musí spolupracovat. Když však cestou padnou do rukou bezcitného Sentenzy, který pochopí, že znají tajemství pokladu, jsou nuceni přijmout jeho společnost a pokračovat v cestě ve třech. Také Sentenza je nucen nedobrovolné spojenectví akceptovat, protože je mu jasné, že i když z Tuca mučením jeho tajemství dostal, s houževnatým Joem by nic nepořídil. Strastiplná cesta vedoucí krajem zmítaným občanskou válkou je nakonec přivede až ke hřbitovu, jehož polohu zná Tuco i Sentenza. Joe, který jako jediný ví, ve kterém hrobě jsou peníze zakopány, však má v záloze poslední trik. (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat