Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

26.1.2012 * HBO * 21,40 * dokument - KRAJINA ODPADKOV

"... Veľmi inšpiratívny dokument o ľuďoch v údesných podmienkach brazílskej favely, ktorí napriek všetkej nepriazni osudu neupadli na duchu a dokázali nájsť krásu i v odpade. To, čo Munizov humanistický zámer dokázal následne spraviť s komunitou je veľmi efektná aj dojímavá demonštrácia vplyvu a sily umenia. Že si oscara odniesol Inside Job prekvapený nie som, koniec-koncov už to tak s americkými žehličkami býva, no Waste Land by si ho zaslúžil omnoho viac už len za ten pozitivizmus, ktorý z neho srší a schopnosť zmeniť životy a uskutočniť sny ľudí, ktorí si nepýtali nič než trochu dôstojnosti a dostali omnoho viac. Lepší hudobný podmaz než Mobyho si takýto film ani priať nemohol. .." rowdys na ČSFD

Z největší skládky odpadů na světě přichází neuvěřitelně pravdivý příběh známého newyorského umělce a skupiny catadores (mrchožrouti).
Film, jehož natáčení trvalo téměř tři roky, sleduje známého umělce Vika Munize na jeho cestě z Brooklynu do rodné Brazílie, konkrétně na největší skládku odpadů na světě Jardim Gramacho, který se nachází na okraji Rio de Janeira. Právě tam vznikly fotografie eklektické skupiny Catadores (mrchožrouti) - samozvaných sběračů recyklovatelných materiálů. Munizovým počátečním cílem bylo namalovat Catadory s odpadky, nicméně následná spolupráce ho inspirovala k fotografickým obrazům z odpadků, které odhalují jejich důstojnost i zoufalství.
Režisérka Lucy Walker a spolurežiséři Joao Jardim a Karen Harley měli úzký přístup k celénu procesu tvorby a na konci nabízejí strhující důkaz transformační síly umění a alchymie lidského ducha. [Zdroj: HBO] (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat