Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

29.1.2012 * STV2 * 20,00 * dokument - PRÍBEHY TATRANSKÝCH ŠTÍTOV

Dvojdielny dokumentárny film Pavla Barabáša o histórii objavovania tatranských štítov. Na pozadí krásnych a majestátnych obrazov hôr sa odvíjajú aj príbehy ľudí - prvých objaviteľov, ktorí zanechali trvalú stopu pri odkrývaní ich tajomstiev. Významná je aj druhá línia cyklu, v ktorej sa zobrazuje na historizujúcom pozadí, reflexívnym mozaikovým spôsobom, súzvuk obrovskej sily najkrajších, ale i najmenších veľhôr sveta s ľudskými osudmi, ktoré dotvárajú výslednú emocionálnu fresku fenoménu Vysoké Tatry.

Jednotlivé časti:
1.-Súboj velikánov
Kriváň, Ľadový a Gerlachovský štít. Ktorý z nich je najvyšší dnes už vie každý školák, ale v polovici 19. storočia spišskí lokálpatrioti nedali dopustiť na ich Lomnický štít. Poliaci na severe Tatier obhajovali Ľadový štít. Na Liptove všetci verili, že Tatrám môže kraľovať jedine Kriváň. Výškový rekord Gerlachovského štítu potvrdili až trigonometrické merania jelšavského lesníka Ľudovíta Greinera v roku 1838. To spôsobilo, že štít začal meniť názov podľa záujmu tej ktorej doby - štít Františka Jozefa I., Štít legionárov, ale i Stalinov štít. Proti tejto ideovej dočasnosti však stojí ďaleko hlbšia a mystická sila vrcholov, ktorá oveľa silnejšie a navyše aj nezmazateľne vnútorne poznamenala ľudské osudy a ich duše...

2.-Sny o slobode
Ganek, Žabí koň a Vysoká sú ďalšie tri vrcholy, ktorým sa budeme venovať v druhej časti dokumentárneho cyklu. S horskými vodcami urobíme veľkolepý výstup na Ganek. S horolezcami vylezieme na Žabieho koňa, aby sme sa dozvedeli viac nielen o prvovýstupoch naň, ale i o prvej tragédii športového typu v Tatrách. Nakoniec sa dozvieme, kto v stalinských časoch umiestnil na vrchole Vysokej železný kríž. Nadýchnite sa s nami sviežeho tatranského vzduchu a nasýťte sa neopakovateľného výhľadu z najzaujímavejších štítov Tatier, na ktoré by ste sa inak veľmi ťažko dostali. (oficiální text distributora)



http://www.csfd.cz/film/310074-pribehy-tatranskych-stitov/videa/
FOTO  http://img.cas.sk/img/12/gallery/905238_ivan-bohus-knihy-o-tatrach-vysoke-tatry-hory.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat