Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

27.1.2012 * ČT2 * 21,00 * dráma * ALPHAVILLE

"... Ze začátku se divák opravdu neorientuje, a aby pronikl do celého příběhu musí se opravdu hodně namáhat, ale úsilí se určitě vyplatí. Na první pohled se k nám dostává sci-fi-noir film, ale když se opravdu pokusíme dostat pod povrch, tak najdeme nejen kritiku přetechnizovaného světa, ale hlavně jsme upozorněni na skutečné potřeby člověka. Těm, kteří obdivují sci-fi tak, jak ho chápe dnšní filmový průmysl, se Alphaville pravděpodobně líbit nebude, ale, přiznejme si, relativně úzká skupina diváků, jež netouží po akci, si přide na své, pokud přistoupí na Godardovu hru. Odměnou nebude jen objevení hlavní myšlenky snímku, ale i krásná Anna Karina a její oči. ..." mohamedsfinger na ČSFD

Tajný agent je pověřen likvidací diktátora. Francouzské vědecko-fantastické podobenství.
Inspirací k filmu Alphaville byla pro Godarda básnická sbírka "Město bolesti" Paula Eluarda, jenž píše: "Čas hovoří slovy, jako je láska." Alphaville je hlavním městem galaxie, z něhož vše řídí superpočítač Alpha 60. Láska je zde zakázána, a spolu s ní všechny emoce a přesahy exaktního myšlení. To vše ve "vyšším zájmu", čas byl redukován na současnost, spojení s minulostí bylo zničeno profesorem Vonbraunem. Tajný agent Lemmy Caution přijíždí do Alphaville, aby v zapalovači přinesl onen prométheovský oheň v poznání minulosti a poezie, který by zničil toto technokratické přežívání.
Hlavní postavu agenta Lemmyho Cautiona ztvárnil Eddie Constantine, který byl v té době hvězdou francouzských béčkových gangsterských filmů. (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat