Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

28.1.2012 * STV2 * 21,35 * dráma - LACOMBE LUCIEN

"... Překvapuje mne zdejší téměř nulový ohlas na jeden z nejlepších filmů Louise Malla a zásadní snímek pokud jde o téma kolaborace a lidské malosti ve všech jejích podobách. ..." Crocuta na ČSFD


Žánrově nevyhraněný, nicméně významný francouzský režisér Louis Malle vytvořil filmem Lacombe Lucien v polovině 70. let jeden z milníků francouzské kinematografie s tématem druhé světové války. Jeho film (podle vlastního scénáře) byl významný v tom, že jako první demýtizoval permanentně živenou legendu o všeobecné odbojové nátuře všech Francouzů. Vznik filmu měl zajímavé pozadí – původně měl být situován do současného Mexika, ale tam nebylo Mallemu umožněno natáčet, proto hotový scénář přepracoval a umístil příběh do léta 1944 v jižní Francii. Hlavní hrdina, osmnáctiletý Lucien Lacombe, se z nerozvážnosti nechá angažovat ke spolupráci s nacistickými okupačními orgány, jeho postavení ale vzápětí zkomplikuje láska k židovské dívce... Louis Malle do hlavních rolí angažoval mladé herce bez jakýchkoliv zkušeností (Pierre Blaise, Aurore Clément), oba se ale osvědčili. Pierre Blaise pak natočil ještě tři filmy, ale již v roce 1975 zahynul při autonehodě. Film Lacombe Lucien zabodoval na filmových přehlídkách a mimo jiné byl nominován na Oscara jako nejlepší neanglicky mluvený film. Tuto cenu sice nezískal, ale jako nejlepší zahraniční film byl oceněn Britskou filmovou a televizní akademií (Cena za nejlepší film BAFTA, 1975). (argenson)

Žádné komentáře:

Okomentovat