Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

16.3.2012 * STV2 * 22,30 * dráma * ELISA, MÔJ ŽIVOT

"... Nádherně nejednoznačná filosofická báseň, ve které si divák může při sledování vybrat rovinu interpretace. Buď jde o dialog spisovatele se svou postavou, nebo ponor do myšlenkových světů dvou kdysi blízkých, dnes však odcizených lidí, kteří uvažují o opětovném setkání (prolnutí konce se začátkem) z důvodu krize a nemoci, nebo jde o myšlenky umírajícího otce naposledy se setkávajícího se v myšlenkách se svou dcerou, anebo o reálné setkání odce a dcery na venkově. Bohužel přes veškerou filosofii a prolínání vnitřního a vnějšího světa je film nejsilnější v realistických scénách - třeba rozhovor s manželem a následný výbuch pláče. I tak jde o umění v nejlepším slova smyslu. ..." mortak na ČSFD



Klíčem k pochopení komorního psychologického filmu Carlose Saury jsou podle režisérova prohlášení slova Baltazara Graciana: Především měj otevřeny oči duše. Chceš-li vědět, kým se stáváš, hleď jimi. - V subtilním příběhu setkání dcery Elisy, prožívající manželskou krizi, s těžce nemocným otcem Luisem, který ve venkovském ústraní píše meditativní román, se prolínají různé časové roviny, proměňuje se vztah mezi realitou a fikcí. Snímek se dotýká řady témat: odcizení, dialektiky prožitků a představ, problému identity vlastní osoby, otázek umělecké tvorby a dalších. Titul byl převzat z díla básníka Garcilase de la Vegy (1503 - 1536). (oficiální text distributora)

www.csfd.cz/film/22016-eliso-muj-zivote/

Žádné komentáře:

Okomentovat