Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

26.3.2012 * ČT2 * 20,00 * dokument - AŽ NA DNO ZRADY - EMANUEL MORAVEC

"... Dokumentární zastavení u jedné z nejkontroverznějších postav druhé světové války nabízí zajímavý pohled na názorový přerod bývalého legionáře, demokrata a masarykovského stoupence v lidskou bestii, hlásající nacistické myšlenky. Emanuel Moravec – jak podivný dojem zanechává jeho jméno při svém vyslovení. Mnichovské události zklamali mnoho občanů Československa, ovšem málokterý z nich dokázal během následujících několika měsíců klesnout až na samé dno zrady. Moravec byl jednou z výjimek. Uvědomil si, že přišla jeho chvíle. Po příchodu Reinharda Heydricha do Prahy v září 1941, začíná jeho politická kariéra. V lednu příštího roku je za své činy /stabilní rozhlasová činnost ve prospěch Třetí říše/ jmenován ministrem školství a lidové osvěty. Heydrich kývl i na jeho myšlenku vytvořit českou obdobu Hitlerjugend nazvané Kuratorium mládeže v Čechách a na Moravě. Získal moc aktivně se podílet na chodu Protektorátu a bryskně této nabídky využil. Až do konce války se zúčastnil řady veřejných projevů, na kterých nabádal k poslušnosti a loajalitě Třetí říši. Jedním z nejhrůznějších činů bylo zinscenování megalomanského shromáždění dvouset tisíc českých občanů na Václavském náměstí v červenci 1942, kde byl veřejně odsouzen atentát na Heydricha. Podobná akce s Moravcovou záštitou se konala i 24. června téhož roku v Národním divadle, na které byli divadelní a filmoví umělci nuceni složit slib věrnosti. Byl postrachem všeho a všech. O tom svědčí i fakt, že v Londýně tehdy uvažovali o jeho fyzické likvidaci. Konce války se nedočkal. Nebál se trestu, ale strachoval se hněvu rozběsněného davu. 5. května 1945, v den vypuknutí pražského povstání, měl pronést další demagogický projev o zachování klidu a míru. Nepronesl ho. Nákladnímu automobilu, v němž jel, selhal motor a Moravcovi nervy. Zastřelil se vlastní zbraní kulkou do hlavy. Tak skončil člověk, který se v zaslepené pýše pasoval na zachránce českého národa. Nejenže český národ nezachránil, naopak ho zcela potupil a zhanobil. Jak hořce dnes čteme jeho apely na obranu republiky v září 1938. Emanuel Moravec je ztělesněním toho, jak se z hrdiny může stát zrádce a kolaborant nejhrubšího zrna. Zájemcům doporučuji stejnojmennou publikaci historika dr. Jiřího Pernese. ..." Marthos na ČSFD 

Pohnuté osudy muže, původně vlastence a legionáře, jehož jméno se však za II. světové války stalo synonymem kolaborace.
Dokument Jiřího Pernese a Karla Fuksy Až na dno zrady hovoří o životních osudech československého legionáře, plukovníka generálního štábu československé armády a nakonec kolaboranta s nacisty a protektorátního ministra školství a lidové osvěty Emanuela Moravce. Hovoří i o dobách, kdy šlo českému národu doslova o přežití. (oficiální text distributora) 



Žádné komentáře:

Okomentovat