Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

23.4.2012 * CS film * 20,00 * dráma - JUŽNÁ POŠTA

"... Film který je pohlazením na duši.A výkon 5letého janka je až neskutečný.Navíc klučina je moc sympatický. ..." KOvaja na ČSFD

Južné Slovensko tesne po 2. svetovej vojne bolo plné nepokoja, sociálnych, politických i národnostných rozporov. A práve v mestečku Palánok všetky udalosti, ktoré sa tu odohrávajú, intenzívne prežíva päťročný Janko (PETER ZEMAN), syn colníka Pavla Jurkoviča (JIŘÍ BARTOŠKA) a starostlivej matky (MAGDA VÁŠÁRYOVÁ). Pre senzitívneho chlapca je ospalé mestečko plné dobrodružstiev, radostného očakávania, ale aj tragédií. A v jeho spomienkach zostali všetky rovnako živé a dôležité, hoci má už o vyše 35 rokov viac a je z neho úspešný spisovateľ... Ladislav Ballek sa v 70. rokoch minulého storočia vrátil k tematike malomesta v v zbierke autobiografických poviedok Južná pošta a v románoch Pomocník a Agáty. Ich príbehy sa odohrávajú vo fiktívnom mestečku Palánok (Šahy) a Ballek zachytáva osudy ľudí i mesta uprostred oslobodzovania a povojnových udalostí. Tvorcom sa podarilo dodať príbehu podobu zvláštnej kombinácie ilúzie a reality, sna a skutočnosti prostredníctvom toho, že všetko transponujú optikou malého chlapca. Dramatický stavba udalostí nie je v tomto prípade hierarchizovaná, rovnakú vážnosť má chlapcova starosť o poštového holuba, ako existenčné ohrozenie viacerých postáv spojené spletitou vojnovou situáciou. Aj v ďalšej Párnického tvorbe zostala charakteristická kombinácia lyrickej baladickosti s naturalizmom a expresionizmom. (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat